Skip to main content

Ποιος θα «οδηγήσει» τις αγορές το 2023; Πάντως όχι η Fed

Η Federal Reserve διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην κίνηση των αγορών το 2022, οδηγώντας σε μια εκστρατεία νομισματικής σύσφιξης καθώς προσπάθησε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό που έφτασε σε υψηλά πολλών δεκαετιών. Πολλοί που είχαν χρήματα σε μετοχές, ακόμη και σε ομόλογα, υπέφεραν, καθώς η ρευστότητα στέρευε από την αγορά με κάθε αύξηση των επιτοκίων που χρησιμοποιούσε η Fed – επτά από αυτούς μόνο τον περασμένο χρόνο.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, φέρνοντάς το σε ένα στοχευμένο εύρος μεταξύ 4,25% και 4,5%. Πριν από αυτό, οι ΗΠΑ είδαν τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις κατά τρία τέταρτα – τις πιο επιθετικές πολιτικές αποφάσεις από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Αξιωματούχοι και οικονομολόγοι της Fed αναμένουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά το επόμενο έτος, με τις μειώσεις να θεωρούνται απίθανες μέχρι το 2024. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Fed θα παραμείνει ο κύριος μοχλός των αγορών. Ο Πάτρικ Άρμστρονγκ, επικεφαλής επενδύσεων στην Plurimi Wealth, βλέπει διαφορετικούς οικονομικούς παράγοντες να αναλαμβάνουν τα ηνία.

«Την επόμενη χρονιά νομίζω ότι δεν θα είναι η Fed που θα καθορίσει την αγορά. Νομίζω ότι θα είναι εταιρείες, θεμελιώδεις, εταιρείες που μπορούν να αυξήσουν τα κέρδη, να υπερασπιστούν τα περιθώρια κέρδους τους, πιθανότατα να κινηθούν υψηλότερα», εξήγησε ο Άρμστρονγκ στο «Squawk Box Europe» του CNBC.

«Τα ομόλογα σας δίνουν μια πραγματική απόδοση τώρα, πάνω από τον πληθωρισμό. Επομένως, είναι ένα λογικό μέρος για να τοποθετήσετε κεφάλαιο τώρα, ενώ στην αρχή του τρέχοντος έτους δεν είχε πολύ νόημα. Ήταν δύσκολο να περιμένει κανείς μια επιστροφή πάνω από τον πληθωρισμό εκεί που ήταν οι αποδόσεις».

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ήταν στο 3,856% την Παρασκευή, σε μια ταχεία άνοδο από το 1,628% στις αρχές του 2022. Η απόδοση του ομολογιακού δείκτη έφτασε στο ιστορικό χαμηλό 0,55% τον Ιούλιο του 2020. Οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται αντίστροφα προς τις τιμές.

«Αυτό που συνέβη φέτος καθοδηγήθηκε από τη Fed», είπε ο Άρμστρονγκ. «Ποσοτική σύσφιξη, υψηλότερα επιτόκια, ωθήθηκαν από τον πληθωρισμό και οτιδήποτε οδηγούσε στη ρευστότητα ξεπουλήθηκε. Εάν ήσασταν επενδυτές μετοχών και ομολόγων, ήρθε η χρονιά με λιγότερο από ένα τοις εκατό σε ένα 10ετές Δημόσιο, κάτι που δεν έχει νόημα. Η ρευστότητα ήταν ο μοχλός της αγοράς, [και] η ρευστότητα, το χαλί τραβήχτηκε από κάτω από τους επενδυτές».

Ο Άρμστρονγκ πιστεύει ότι οι ΗΠΑ μπορεί να «φλερτάρουν με την ύφεση πιθανώς μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους», αλλά σημείωσε ότι «είναι μια πολύ ισχυρή αγορά εργασίας εκεί, η αύξηση των μισθών και η κατανάλωση είναι το 70% της οικονομίας των ΗΠΑ. δεν είναι καν σίγουρο ότι οι ΗΠΑ πέφτουν σε ύφεση».

Το κλειδί για το 2023, είπε ο CIO, θα είναι «να βρούμε εταιρείες που μπορούν να υπερασπιστούν τα περιθώρια κέρδους τους. Γιατί αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος για τις μετοχές». Σημείωσε ότι οι αναλυτές έχουν προσδοκία περιθωρίου κέρδους 13% για τον S&P 500 το 2023, το οποίο είναι υψηλό ρεκόρ. Ωστόσο, ο πληθωρισμός και η σύσφιξη της Fed μπορεί να αποτελούν πρόκληση για αυτό, υποστήριξε ο Άρμστρονγκ.

«Δεν νομίζω ότι μπορείς να το πετύχεις αυτό με έναν καταναλωτή που έχει τα πορτοφόλια του τραβηγμένα προς τόσες πολλές κατευθύνσεις, από το κόστος ενέργειας, το κόστος των στεγαστικών δανείων, τις τιμές των τροφίμων και πιθανώς να αντιμετωπίζει λίγη ανεργία που αρχίζει να αυξάνεται καθώς η Fed συνεχίζει. για πεζοπορία και έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει τη ζήτηση», εξήγησε. «Έτσι νομίζω ότι αυτό θα είναι το κλειδί στις μετοχές».