Skip to main content

Χρυσός: Ράλι έως τα 4.000 δολάρια «βλέπει» για το 2023 μερίδα αναλυτών

Σήμερα η τιμή του πολύτιμου μετάλλου είναι κοντά στα 1.825 δολάρια η ουγκιά.

Το 2022 ήταν έτος σοβαρών αναταράξεων και ανατροπών και το 2023 προβλέπεται έτος αβεβαιότητας. Σε αυτό το περιβάλλον ο χρυσός ετοιμάζεται να λάμψει, πιστεύει μερίδα αναλυτών. Στους «ταύρους» της αγοράς για το πολύτιμο μέταλλο περιλαμβάνεται και η Swiss Asia Capital. Ο Γιούργκ Κίνερ, γενικός διευθυντής και επικεφαλής επενδύσεων της εταιρείας εκτιμά ότι η τιμή του χρυσού μπορεί να εκτιναχθεί έως και τα 4.000 δολάρια η ουγκιά μέσα στην επόμενη χρονιά, από περίπου 1.825 δολάρια σήμερα.

«Η τιμή του θα φτάσει από 2.500 έως 4.000 δολάρια κάποια στιγμή μέσα στο 2023» τόνισε ο Κίνερ στο CNBC. «Υπάρχουν υψηλές πιθανότητες να δούμε μία μεγάλη ανοδική κίνηση. Δεν πρόκειται να έχουμε αύξηση μόνο 10% ή 20%, αλλά κάτι που θα οδηγήσει την τιμή σε νέα υψηλά» πρόσθεσε.

Τι καθιστά τον χρυσό ελκυστικό

Εξήγησε πως το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους πολλές οικονομίες θα έρθουν αντιμέτωπες με ήπια ύφεση, γεγονός που θα αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να επιβραδύνουν τις αυξήσεις επιτοκίων. Αυτό θα καταστήσει άμεσα τον χρυσό πιο ελκυστικό. Ο χρυσός είναι το μόνο asset που βρίσκεται στην κατοχή κάθε κεντρικής τράπεζας του πλανήτη.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν 400 τόνους χρυσού το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους – ποσότητα σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ που ήταν 241 τόνοι το 2018. «Από το 2000 η μέση απόδοση του χρυσού σε οποιοδήποτε νόμισμα είναι μεταξύ 8% και 10% ετησίως. Αυτό δεν μπορείς να το βρεις στην αγορά ομολόγων, δεν μπορείς να το βρεις στην αγορά μετοχών» τόνιζει.

Παράλληλα σημειώνει ότι αρκετοί επενδυτές θα στραφούν στο πολύτιμο μέταλλο, καθώς ο πληθωρισμός θα επιμείνει σε υψηλά επίπεδα. «Ο χρυσός είναι πολύ καλή ασπίδα έναντι του πληθωρισμού, πραγματική ευκαιρία σε περιόδους στασιμοπληθωρισμού και εξαιρετική προσθήκη για ένα χαρτοφυλάκιο».

Και η λιγότερο αισιόδοξη εκτίμηση

Παρά την ισχυρή ζήτηση για τον χρυσό, ο Κένι Πολσάρι, στρατηγικός αναλυτής στη Slatestone Wealth, διαφωνεί με την εκτίμηση για διπλασισμό της τιμής του την επόμενη χρονιά. «Δεν έχω τιμή – στόχο τα 4.000 δολάρια η ουγκιά αυτή τη στιγμή, αν και θα μου άρεσε πολύ να τη δω να πηγαίνει σε αυτά τα επίπεδα» είπε στο CNBC. O ίδιος εκτίμησε ότι είναι πιθανόν η τιμή να συναντήσει κάποια αντίσταση στα 1.900 δολάρια η ουγκιά. Αν τη σπάσει, θα συνεχίσει ανοδικά, αλλά πιθανότατα δεν θα εκτιναχθεί. Το πόσο ψηλά θα φτάσει θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό της αύξησης των επιτοκίων.

«Μου αρέσει ο χρυσός. Πάντα μου άρεσε ο χρυσός. Θα έπρεπε να είναι μέρος ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου. Νομίζω ότι θα τα πάει καλύτερα το 2023, αλλά όχι έως και τα 4.000 δολάρια» λέει.

Η Ασία παραμένει πολύ μεγάλος αγοραστής του μετάλλου. Η κινεζική κεντρική τράπεζα πρόσφατα πρόσθεσε χρυσό αξίας 1,8 δισ. δολάριων στα αποθέματά της, αυξάνοντας την αθροιστική αξία τους στα 112 δισ. δολάρια.