Skip to main content

Πετρέλαιο: Η αισιοδοξία για την Κίνα κινεί τις τιμές ανοδικά

REUTERS/Nick Oxford

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές.

Με ώθηση από το Πεκίνο κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Δευτέρα. Προηγήθηκε ένα ασταθές ξεκίνημα της εβδομάδας με δύο αντίθετες δυνάμεις να προσπαθούν να επιβάλουν τη δυναμική τους.

Από τη μία βρίσκονται οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη ενόψει των αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σταθμίστηκαν, και από την άλλη η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας και οι εκτιμήσεις για ανάκαμψη της ζήτησης μετά από τη χαλάρωση των αυστηρών περιορισμών για τον κορωνοϊό. Ενδεικτικό είναι ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανέφερε ότι θα πρέπει να «έχουν προτεραιότητα» η αποκατάσταση και η επέκταση της κατανάλωσης.

Έτσι, ενώ αρχικά τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά περισσότερο από 2 δολάρια, έπειτα επικράτησε η αισιοδοξία για την κινεζική οικονομία αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.

Το μπρεντ παρουσίασε διακυμάνσεις και διαπραγματεύθηκε κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι αφού έχασε περισσότερο από 4% στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας. Πιο συγκεκριμένα, το μπρεντ σημείωσε άνοδο 1% και διαμορφώθηκε στα 79,86 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό  ενισχύθηκε κατά 0,8% και διαμορφώθηκε στα 74,89 δολάρια το βαρέλι.

Το πετρέλαιο εξακολουθεί να «φλερτάρει» με τον δεύτερο μήνα απωλειών, καθώς οι ανησυχίες για την ύφεση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη εντείνονται, με τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίζουν τις επιτοκιακές τους αυξήσεις για να «δαμάσουν» τον πληθωρισμό. Επιπλέον, οι ρωσικές ροές έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής ανθεκτικές, καθώς το πλαφόν στο ρωσικό αργό που επιβλήθηκε από την G7 και την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν οδήγησε σε μεγάλες διαταραχές. Μεταξύ των μεγάλων αγοραστών, η Ινδία ανέφερε ότι δεν αναμένει προβλήματα.

«Η προοπτική περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη το νέο έτος και με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί η ζήτηση για πετρέλαιο», σχολίασε ο Stephen Brennock της PVM. «Η ανάκαμψη της Κίνας δεν θα είναι μια γρήγορη υπόθεση, με την κατάσταση να είναι πιθανό να χειροτερέψει προτού βελτιωθεί».

naftemporiki.gr