Skip to main content

FED: Αύξησε τα επιτόκια σε υψηλά 15 ετών

REUTERS/Sarah Silbiger/File Photo

Σε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατα 50 μβ, όπως αναμενόταν, προέβη,  η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Η απόφαση, που ήταν ομόφωνη, οδήγησε το κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών. Προϊδεάζει  δε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά, γεγονός που πυροδοτεί ρευστοποιήσεις στη Wall Street.

Το αμερικανικό βασικό επιτόκιο κυμαίνεται, μετά και την σημερινή αύξηση, στο εύρος των 4,25-4,50%. Οι αξιωματούχοι της Fed υπολογίζουν ότι θα πρέπει να το οδηγήσουν έως το 5,1% μέσα στο 2023,  για να ολοκληρωθεί η μάχη κατά του πληθωρισμού,.Η πρόβλεψη για το 2024 κάνει λόγο για 4,1% -επίπεδο, υψηλότερο από αυτό που αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Η απόφαση ακολουθεί τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις 75 μονάδων βάσης, που εκτόξευσαν τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό από τότε που ο Πολ Βόλκερ ηγήθηκε της κεντρικής τράπεζας τη δεκαετία του 1980.

Την ίδια ώρα ολοένα και περισσότεροι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι η επιθετική πολιτική της Fed θα οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ύφεση το επόμενο έτος.

Οι επενδυτές είχαν υποθέσει ότι η Fed θα σταματούσε σύντομα τις αυξήσεις της μετά την αποκλιμάκωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Μέχρι την Τετάρτη, οι μετοχές είχαν καταγράψει άνοδο ενώ τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων και το δολάριο είχαν υποχωρήσει, μετά από δηλώσεις του Προέδρου της Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ τον περασμένο μήνα, που  άφηνε να εννοηθεί ότι επίκειται αλλαγή πολιτικής.

O  Πάουελ πάντως έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να υποστεί η οικονομία κάποιο “πόνο” για να μειώσει τον πληθωρισμό και να αποφύγει τα λάθη της δεκαετίας του 1970, όταν η Fed χαλάρωσε πρόωρα τη νομισματική πολιτική.

Ο Πρόεδρος της Federal Reserve, επανέλαβε ότι η πολιτική θα πρέπει να παραμείνει σφιχτή για “κάποιο χρονικό διάστημα” προκειμένου να αποκατασταθεί η σταθερότητα των τιμών εν’ω τόνισε ότι χρειάζονται  περισσότερα στοιχεία πέρα από τους χαμηλότερους αριθμούς του δείκτη τιμών καταναλωτή του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου για να έχει εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός μειώνεται σημαντικά.

naftemporiki.gr