Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αναπροσαρμογή προτιμήσεων και επενδυτικών στόχων

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Οι πέντε συνεδριάσεις της εβδομάδας δεν εμφάνισαν μικρές αλλαγές.

Τα διεθνή

·        Οι κινεζικές μετοχές υποχωρούν καθώς αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού στο Πεκίνο

·        Δολάριο, ομόλογα γίνονται πιο σταθερά πριν από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης για τα επιτόκια της Fed

·        Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν ξανά μετά την απώλεια κατά -10% την περασμένη εβδομάδα

·        Οι ασιατικές αγορές μετοχών και οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σήμερα Δευτέρα 21/11 καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τις οικονομικές επιπτώσεις από τους νέους περιορισμούς του COVID-19 στην Κίνα, με αποτέλεσμα την αποστροφή του επενδυτικού κινδύνου προς όφελος των ομολόγων και του δολαρίου.

·        Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 υποχώρησαν 0,3%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq υποχώρησαν 0,2%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του EUROSTOXX 50 έχασαν 0,4% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης FTSE 0,2%.

·        Η γιορτή των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ την Πέμπτη σε συνδυασμό με την απόσπαση της προσοχής του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχνές συναλλαγές, ενώ οι πωλήσεις της Black Friday θα προσφέρουν μια εικόνα για την πορεία των καταναλωτών και τις προοπτικές για τις μετοχές λιανικής.

·        Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων μειώθηκαν στο 3,79%, αφήνοντάς τα 72 μονάδες βάσης κάτω από το διετές.

·        Ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ ενισχύθηκε 0,25% στις 107,180, μακριά από το κατώφλι της περασμένης εβδομάδας στις 105,300.

Στην Αθήνα

Οι πέντε συνεδριάσεις της εβδομάδας που τα ανοικτά μέτωπα για τους επενδυτές όπως τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ανημποριά των ηγετών να συνεννοηθούν για την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή κρίση και στην ανάπτυξη νομισματικών πολιτικών σύσφιξης κόντρα στον πληθωρισμό, δεν εμφάνισαν μικρές αλλαγές. Έπαιξαν όμως ρόλο στη διάθεση για ρίσκο τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινωθήκαν για τις ελληνικές εισηγμένες και αυτά στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια. Με ελεγχόμενες απώλειες κατέληξε η εβδομάδα, μετά από εκείνη που εμφανίστηκε η τρίτη καλύτερη κορύφωση στο τρέχον έτος. Ανώτερη  όλων ως τώρα ήταν οι 973,37 μονάδες από 16/2/22, επόμενη οι 951,98 από 21/4/22 και τρίτη  οι 910,38 από τις 11/11.

Η τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη απώλειες  -0,88%, η απόδοσή του στον μήνα  διαμορφώθηκε στο +1,79%, έτσι στο 2022 αποδίδει -0,39%. Στον FTSE25 προκάλεσε υποχώρηση -1,19% και στον μήνα απόδοση +1,78% με ετήσια απόδοση +0,47%. Ενίσχυσε τον  FTSEΜ κατά +0,20%, στο μήνα +3,78%, ενώ ετησίως υποχωρεί -8,63%. Ο κλάδος που επηρέασε σημαντικά ήταν οι Τράπεζες με κάθοδο -2,76%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε επίδοση του ενδέκατου μήνα 3,24%, έτσι στο 2022 αποδίδει πλέον +8,51%.

Τον φετινό Νοέμβριο είχαμε την πολλοστή εμφάνιση διάθεσης για ρίσκο, με αντίστοιχα κέρδη των βασικών δεικτών, που τη διέκοψαν οι παρεμβάσεις των αρμοδίων. Στόχευαν στην προσγείωση της απληστίας των διαχειριστών κεφαλαίου κύρια στις ΗΠΑ. Μόνο που οι αγορές της Νέας Υόρκης αποτελούν τη βάση των επενδυτικών κεφαλαίων σε όλα τα είδη της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς. Συνεπώς θα επηρεάζουν  ακόμα και αν είναι σαφείς οι διαφορές των προβλημάτων που βασανίζουν τα κράτη της ευρωζώνης ή των ασιατικών οικονομιών. Εκτιμούμε πως δεν είναι πλέον στο “χέρι” των θεσμικών που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα να κρατήσουν αποστάσεις από το διεθνές κλίμα.

Δεν είναι δυνατό παρά τις ανωτέρω, υπέρ επιφυλάξεων, υπογραμμίσεις, να μη ληφθεί υπόψη πως μετά και την εβδομάδα που “έσπασε” την ανοδική αλυσίδα, ο ΓΔ εμφανίζει οριακές απώλειες. Ενώ η πτώση του πανευρωπαϊκού StoxxEurope600 είναι άνω του -11% και του DAX που φιλοξενεί τις μετοχές της ισχυρότερης οικονομίας του ευρώ είναι πάνω από 9%. Με πιθανότερο ένα κλασικό ράλι στο τέλος της χρονιάς για διαφόρους λόγους, από την ωραιοποίηση των θεσμικών χαρτοφυλακίων ως την προετοιμασία για την τακτική στο ερχόμενο έτος, η εικόνα των blue chip, είναι πρόκληση για κάθε επενδυτή. Επαγγελματία ή ιδιώτη που ακόμα διαθέτει κεφάλαια προς διαχείριση.

Διαφαίνεται ήδη μια προσπάθεια να μειωθούν οι απώλειες σε μετοχές που έπεσαν σε επενδυτική δυσμένεια φέτος. Ειδικά σε blue chip με παράδοση στα τινάγματα με ηρεμία αρκετών εβδομάδων μετά από αυτά. Δεν αφορά το τρέχον επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον το σύνολο των πιεσμένων στο 2022 μετοχών του FTSE25. Παράλληλα οι συναλλαγές των προηγούμενων συνεδριάσεων τόνισαν την ύπαρξη αντίδρασης των συναλλασσόμενων στα εταιρικά αποτελέσματα, που για ορισμένες περιπτώσεις αποτέλεσαν τη στιγμή που άλλαξε κατεύθυνση η αποτίμησή τους.  Περιμένουμε των , ΟΠΑΠ, ΜΟΗ ΦΡΛΚ, ΕΧΑΕ και ΛΑΜΔΑ. Με τις αργίες στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ η εβδομάδα προσφέρει ευκαιρίες αναγνώρισης προτιμήσεων.

Με υπογράμμιση της πιθανότητας η αγορά να σταθεροποιηθεί στα τρέχοντα επίπεδα, ως την ώρα που η ζήτηση θα αυξηθεί μαζί με τον ασυνήθιστα χαμηλό ημερήσιο τζίρο, οι εγχώριοι αναλυτές είναι σε αναζήτηση  του τρόπου που αυτό θα γίνει. Θεωρητικά ένα επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον που θα ενισχύσει την κεφαλαιοποίηση ορισμένων από τις μετοχές με σημαντικό συντελεστή βαρύτητας, θα αντισταθμίσει την καθοδική ώθηση άλλων μετοχών που θα πιεστούν.

Η ομάδα που αναμένει συσσώρευση υποδεικνύει τα εταιρικά αποτελέσματα σαν κεντρικό κριτήριο. Από την  Beta Sec. σχολίασαν: “Περιμένουμε η Αγορά να σταθεροποιηθεί γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα, με επιλεκτικές τοποθετήσεις που σχετίζονται με τις επερχόμενες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων”. Ακόμα πιο συγκεκριμένες ήταν οι παρατηρήσεις από την η Piraeus Securities.: “Με την Παγκόσμια ψυχολογία να παραμένει επιφυλακτική, περιμένουμε επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον που θα εστιαστεί σε Εταιρείες που δημοσιεύουν αποτελέσματα τις επόμενες μέρες, μεταξύ αυτών ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Fourlis, ΕΧΑΕ και Lamda”. Από την Merit Sec. επισήμαναν: “Ο Γενικός Δείκτης κλείνει με οριακές απώλειες αυτή την εβδομάδα, με την Αγορά να δείχνει για άλλη μια φορά ότι δυσκολεύεται να δώσει κλεισίματα πάνω από τις 900 μονάδες. Καταλύτες: Δευτέρα 21/11: ανακοίνωση αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου ΕΧΑΕ. Τρίτη 22/11: ανακοινώνουν αποτελέσματα 3ου τριμήνου ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Fourlis και Epsilon Net. Τετάρτη 23/11: ανακοινώνουν αποτελέσματα 3ου τριμήνου Motor Oil Lamda Development, Quest. Την ίδια μέρα ανακοινώνονται τα στοιχεία του Manufacturing PMI της Ευρωζώνης. Πέμπτη 24/11: ανακοινώνει αποτελέσματα 3ου τριμήνου η ΕΛXA. Επενδυτικοί κίνδυνοι: Η Αγορά είναι πιθανόν να προεξοφλήσει περεταίρω ανόδους επιτοκίων τόσο στην Αμερική, όσο και στην Ευρώπη, από τη στιγμή που καμία από τις δύο Κεντρικές Τράπεζες δεν έχουν προσδιορίσει με σαφήνεια, το ανώτατο όριο του παρεμβατικού επιτοκίου.”