Skip to main content

ΗΠΑ: Επιβράδυνση και στις τιμές παραγωγού για τον Οκτώβριο

Θετικά τα στοιχεία και από τον PPI των ΗΠΑ, ως μια ακόμη ένδειξη ότι η άνοδος των τιμών έχει φτάσει στην κορύφωσή της.

Η αύξηση των τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Οκτώβριο περισσότερο από το αναμενόμενο, ως το τελευταίο σημάδι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αρχίζουν να μειώνονται. Τα στοιχεία έδωσαν ώθηση στους δείκτες του χρηματιστηρίου της Wall Street.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, η μικρότερη ετήσια άνοδος σε περισσότερο από ένα χρόνο και 0,2% από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας την Τρίτη. Οι μέσες εκτιμήσεις σε έρευνα του Bloomberg με οικονομολόγους έκαναν λόγο ετήσια αύξηση 8,3% και άνοδο 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ο S&P 500 άνοιξε υψηλότερα και οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν, ενώ ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε μετά την έκθεση.

Εξαιρουμένων των ασταθών συστατικών τροφίμων και ενέργειας, ο αποκαλούμενος βασικός PPI (Producer Price Index) παρέμεινε αμετάβλητος τον Οκτώβριο και αυξήθηκε 6,7% σε ετήσια βάση.

Τα στοιχεία έρχονται μετά από μια μικρότερη από την αναμενόμενη μηνιαία αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Οκτώβριο, την οποία οι επενδυτές και η Wall Street χαιρέτισαν ως ένδειξη ότι οι ταχύτερες αυξήσεις τιμών εδώ και δεκαετίες αρχίζουν επιτέλους να υποχωρούν.