Skip to main content

Fed: «Σήμα» χαλάρωσης του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από την Μπρέιναρντ

Federal Reserve

Η Λάελ Μπρέιναρντ, αντιπρόεδρος της Federal Reserve, εκτίμησε πως η τράπεζα πρέπει να ρίξει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων σύντομα, αν και «έχουμε ακόμα μπροστά μας πολλή δουλειά».

Η αντιπρόεδρος της Federal Reserve Λάελ Μπρέιναρντ δήλωσε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει πιθανώς σύντομα να μειώσει το μέγεθος των αυξήσεων των επιτοκίων της, σηματοδοτώντας ότι τάσσεται υπέρ της επιβράδυνσης σε αύξηση κατά μισή μονάδα από τον επόμενο κιόλας μήνα.

«Πιθανώς θα είναι σκόπιμο σύντομα να προχωρήσουμε σε πιο αργούς ρυθμούς αυξήσεων», είπε η Μπρέιναρντ τη Δευτέρα σε μια εκδήλωση στα γραφεία του Bloomberg στην Ουάσινγκτον. «Αλλά νομίζω ότι αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό να τονίσουμε, είναι πως έχουμε κάνει πολλά, αλλά έχουμε περισσότερη δουλειά να κάνουμε».

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το βασικό της επιτόκιο από σχεδόν μηδέν τον Μάρτιο σε εύρος στόχου από 3,75% έως 4% αυτόν τον μήνα, σε μια προσπάθεια να ελέγξει πληθωρισμό από τα υψηλά των τεσσάρων δεκαετιών.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει τα επιτόκιά της στις τελευταίες έξι τελευταίες συνεδριάσεις της, αρχής γενομένης το Μάρτιο, πραγματοποιώντας τις πιο γρήγορες αυξήσεις στα επιτόκια από τη δεκαετία του 1970 και 1980 επί θητείας Πολ Βόλκερ, ο οποίος προσπάθησε να δαμάσει τον πληθωρισμό που βρισκόταν σε δυσθεώρητα ύψη.

Η πιο επιθετική εκστρατεία αυστηροποίησης από τη δεκαετία του 1980 περιλάμβανε αυξήσεις επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις τέσσερις τελευταίες συναντήσεις πολιτικής, τριπλάσια από τη συνηθισμένη κίνηση.

Τα βελτιωμένα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, πιθανότατα να κρατήσουν τους αξιωματούχους της Federal Reserve μακριά από ακόμη μία επιθετική κίνηση για τα επιτόκια, τα οποία ήδη είναι σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό τον Οκτώβριο σε σχέση με τους τελευταίους μήνες. Οι βασικές τιμές, που εξαιρούν τα ευμετάβλητα είδη τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκαν 0,3% από τον Σεπτέμβριο, το μικρότερο μηνιαίο κέρδος σε ένα έτος και κατά 6,3% σε ετήσια βάση, από 6,6%.

naftemporiki.gr