Skip to main content

Fed: Τέταρτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης – Προειδοποιήσεις Πάουελ

Η ώρα να επανεκτιμηθεί ο ρυθμός των αυξήσεων «έρχεται», είπε ο Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου επισημαίνοντας ωστόσο ότι  «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση»

Kατά 75 μονάδες βάσης αύξησε, για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση,  τα επιτόκια η  Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με την χειρότερη έκρηξη πληθωρισμού τα τελευταία 40 χρόνια. Παράλληλα o πρόεδρος της Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ άφησε ελάχιστες αμφιβολίες για το πόσο αποφασισμένος είναι να ωθήσει τα επιτόκια τόσο ψηλά όσο χρειάζεται για να εξουδετερώσει τον πληθωρισμό.

Ακόμη και αν η κεντρική τράπεζα προσβλέπει σε μια στροφή προς έναν πιο αργό ρυθμό ανόδου.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους την Τετάρτη,  ο Πάουελ είπε ότι «τα εισερχόμενα δεδομένα από την τελευταία μας συνάντηση υποδηλώνουν ότι το τελικό επίπεδο των επιτοκίων θα είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο».

«Πιστεύουμε ότι έχουμε δρόμο να διανύσουμε, έχουμε κάποιο έδαφος να καλύψουμε με τα επιτόκια πριν κλείσουμε το κύκλο», ανέφερε, προειδοποιώντας τους επενδυτές ότι η η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ενδέχεται να μην τερματιστεί γρήγορα.

«Είναι πολύ πρόωρο να σκεφτόμαστε για παύση», είπε, σημειώνοντας ότι πιθανή επιβράδυνση  του  ρυθμού των αυξήσεων μπορεί να συζητηθεί «στην επόμενη συνεδρίαση ή τη μετά από αυτήν».

Από την άλλη ο Πρόεδρος της Fed, δήλωσε ότι η ώρα να επανεκτιμηθεί ο ρυθμός των αυξήσεων «έρχεται»,  επισημαίνοντας ωστόσο ότι  «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση»

Η Federal Reserve φαίνεται οτι  εισέρχεται  σε μία  διαφοροποιημένη φάση, όπου θα αναπροσαρμόζει συνεχώς τη νομισματική πολιτική της αντί να κάνει «εμπροσθοβαρείς» αυξήσεις.

Όλα θα εξαρτηθούν από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των αυξήσεων και από το πώς η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα, τον πληθωρισμό και τις χρηματοπιστωτικές εξελίξεις.

Η Fed φαίνεται πως λαμβάνει σοβαρά υπόψιν την ευρεία συζήτηση  σχετικά με τον αντίκτυπό της πολιτικής της στις ΗΠΑ και στις παγκόσμιες οικονομίες, και τον κίνδυνο οι συνεχείς μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων να στρεσάρουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα ή να πυροδοτήσουν ύφεση.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει τα επιτόκιά της στις τελευταίες έξι τελευταίες συνεδριάσεις της, αρχής γενομένης το Μάρτιο, πραγματοποιώντας τις πιο γρήγορες επιτοκιακές αυξήσεις από τη δεκαετία του 1970 και 1980 επί θητείας Πολ Βόλκερ, ο οποίος προσπάθησε να δαμάσει τον πληθωρισμό που βρισκόταν σε δυσθεώρητα ύψη.

naftemporiki.gr