Skip to main content

Χρηματιστήρια: Ράλι μετά τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Αντιστράφηκε το υποτονικό κλίμα των συνεδριάσεων στις αγορές, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων, υποδεικνύοντας μια πιθανή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve. Πλησιάζει τις 900 μονάδες η Αθήνα. Άλμα των δεικτών σε Ευρώπη και Wall Street.

Θετικά επέδρασαν στις αγορές τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς υποχώρησε στο 7,7% και ενώ για τον Σεπτέμβριο είχε ανέλθει στο 8,2%. Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,8% στις 898 μονάδες. Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε δίνοντας μια μικρή ελπίδα ότι οι τιμές ίσως αρχίσουν να υποχωρούν, ενώ παράλληλα μπορεί να οδηγήσουν σε μεταστροφή της εξαιρετικά αυστηρής νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve.

Με άνοδο κινήθηκαν οι περισσότεροι κλάδοι, ενώ στο ταμπλό ξεχώρισαν οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Eurobank. Στο 4,49% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου.

Στην Ευρώπη, άλμα άνω του 2,5% κατέγραψε ο DAX της Φρανκφούρτης, ενώ στο +2% διαπραγματεύεται o CAC του Παρισιού.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 7,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, τη μικρότερη ετήσια άνοδο από την αρχή του έτους και μειώθηκε από 8,2% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Εργασίας την Πέμπτη. Οι βασικές τιμές, που δεν περιλαμβάνουν τρόφιμα και ενέργεια και θεωρούνται ως καλύτερος υποκείμενος δείκτης του πληθωρισμού, σημείωσαν άνοδο 6,3%, υποχωρώντας από το υψηλό 40 ετών του προηγούμενου μήνα.

Ράλι καταγράφει και η Wall Street μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων. Ο δείκτης S&P 500 ενισχύεται 3,5%. Ο Dow σημειώνει άνοδο 2,4%. Ο τεχνολογικός Nasdaq – ο οποίος έχει υποφέρει περισσότερο από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve – εκτοξεύτηκε κατά 4,9%.

Τα στοιχεία μπορεί να ωθήσουν τη Fed να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ένα βήμα πίσω από 0,75 όπου προχωρεί στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Εν τω μεταξύ, ο έλεγχος της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ βρίσκεται ακόμη στον αέρα, καθώς οι πολιτείες σε όλη τη χώρα καταμετρούν τις ψήφους στις ενδιάμεσες εκλογές. Ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να κερδίσουν τον έλεγχο της Βουλής, πρόκειται να κερδίσουν λιγότερες έδρες από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Εν τω μεταξύ, οι Δημοκρατικοί έχουν κερδίσει μέχρι στιγμής μία έδρα στη Γερουσία. Ο Τζο Μπάιντεν απέφυγε το σαρωτικό «κόκκινο κύμα» που είχε προβλέψει ο Τραμπ.

Στη Γερουσία, τα πράγματα είναι πιο ρευστά αλλά οι Δημοκρατικοί  έχουν καλές πιθανότητες να διατηρήσουν τον έλεγχο. Σε κάθε περίπτωση, απώλεια του ελέγχου του Κογκρέσου θα δυσκολέψει την κυβέρνηση του  Τζο Μπάιντεν να εφαρμόσει το νομοθετικό της πρόγραμμα στα δύο χρόνια που απομένουν στη θητεία της. Αλλά και γιατί τα αποτελέσματα είναι ένα βαρόμετρο  της δύναμης και των δύο κομμάτων στον δρόμο για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, το 2024.

naftemporiki.gr