Skip to main content

Ιαματικός τουρισμός: «Θησαυρός» για την Ελλάδα οι ιαματικές τις πηγές

Ο ιαματικός τουρισμός καταγράφει σε παγκόσμιο επίπεδο αύξηση που αγγίζει τα 90 δισ. δολάρια περίπου, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 18% έως το 2025

Με αξιώσεις διεκδικεί η Ελλάδα, μερίδιο από τον δυναμικά αναπτυσσόμενο σε παγκόσμιο επίπεδο κλάδο του ιαματικού τουρισμού και του τουρισμού ευεξίας καθώς διαθέτει ποιοτικές και πλούσιες φυσικές ιαματικές πηγές.

Ο ιαματικός τουρισμός καταγράφει σε παγκόσμιο επίπεδο αύξηση που αγγίζει τα 90 δισ. δολάρια περίπου, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 18% έως το 2025.

Αποτελεί σημαντικό κομμάτι του τουρισμού υγείας , προσελκύοντας αυξανόμενο διεθνές ενδιαφέρον από κάθε γωνιά του κόσμου και η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και αυτό που χρειάζεται είναι η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να αξιοποιήσει την πλεονεκτική της θέση.

Τα παραπάνω αναδείχθηκαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο νησί της Λέσβου, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης των ιαματικών πηγών.

Την ημερίδα, διοργάνωσε το Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας-ΕΛΙΤΟΥΡ, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών & Λέσβου και της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Απριλίου, στο ξενοδοχείο Mythical Coast, στην Μυτιλήνη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του πολιτικού, επιστημονικού, επιχειρηματικού κόσμου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

36.000 εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών σε 130 χώρες

Διεθνώς υπάρχουν καταγεγραμμένες 36.000 εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών σε 130 χώρες, με νέα έργα που εξελίσσονται πυρετωδώς στην παγκόσμια αγορά. Αυτή η επενδυτική τάση αυξάνεται συνέχεια στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, ενώ εδώ και χρόνια έχει μεγάλη δυναμική σε Κίνα και Ιαπωνία.

Στον επενδυτικό τομέα, οι ιαματικές πηγές κερδίζουν το ενδιαφέρον των επενδυτών∙ που αντιλαμβάνονται την επιχειρηματική αξία, τόσο της έλξης της ημερήσιας επίσκεψης, όσο και της διαμονής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ιαματικών Πηγών έχει εξάρει τον Ιαματικό θερμαλιστικό πλούτο της Ελλάδας και έχει απευθύνει κάλεσμα, στον επιστημονικό κόσμο και τους παράγοντες του Τουρισμού να συνεργαστούν για να αναγνωριστούν οι ” λουτροθεραπείες” ως μια “πολύτιμη ειδικότητα” της Διεθνούς Ιατρικής, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με την κλασική ιατρική.

Τις εργασίες της Ημερίδας, άνοιξε ο Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΙΣΑ, ΕΛΙΤΟΥΡ , Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών που τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα της υγείας, της ευεξίας, της μακροζωίας και σε αυτό το τρίπτυχο πρέπει να επενδύσουμε για να προσελκύσουμε επισκέπτες 12 μήνες το χρόνο.

«Η Ελλάδα, στο επίπεδο της εξέλιξης του θερμαλισμού, κατέχει «διεθνή ηγετικό ρόλο», όπως τον έχει χαρακτηρίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση Ιαματικών πηγών , λόγω της ποιότητας και του εκτεταμένου αριθμού των ιαματικών μας πηγών, σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες”, ανέφερε ο κ. Πατούλης.

Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα με συνεχείς προσπάθειες και στρατηγικό σχέδιο θα καθιερωθεί στη συνείδηση και τις επιλογές των διεθνών ταξιδιωτών Ιαματικού Τουρισμού και οι μοναδικής ιαματικής αξίας, ελληνικές θερμές πηγές και λουτροπόλεις, μεταξύ αυτών και της Λέσβου θα καθιερωθούν στον Παγκόσμιο χάρτη.

128 ενεργοποιημένες ιαματικές πηγές πλούσιες σε μεταλλικά στοιχεία

Η Ελλάδα διαθέτει 128 ενεργοποιημένες ιαματικές πηγές πλούσιες σε μεταλλικά στοιχεία. Ωστόσο μόνο οι 84 έχουν λάβει αναγνώριση φυσικού πόρου και από αυτές μόνο οι 24 έχουν λάβει το Ειδικό σήμα λειτουργίας.

Όπως τόνισαν οι ομιλητές η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών στην Ευρώπη σε ποιότητα και μοναδικότητα των ιαματικών φυσικών πόρων, έχει απεριόριστη δυναμική ανάπτυξης των κέντρων θαλασσοθεραπείας, λόγω της τεράστιας ακτογραμμής της και του εξαίρετου βιοκλίματος.

Πόλος έλξης για τον Ιαματικό Τουρισμό η Λέσβος

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην πρόσφατη λειτουργία της Πρότυπης Ιαματικής Μονάδας «Ιπποκράτης», στον Πολυχνίτο Λέσβου και στο μεγάλο ιαματικό ποιοτικό πλούτο, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι η Λέσβος διαθέτει 5 από τις 8 αναγνωρισμένες φυσικές ιαματικές πηγές του Βορείου Αιγαίου και την θερμότερη σε ευρωπαϊκό επίπεδο μαζί με την Ισλανδία. Η ανάπτυξη του Ιαματικού Τουρισμού μπορεί να ξεκινήσει από τη Λέσβο και να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές.