Skip to main content

Φόρουμ Δελφών: Καμπανάκι για το νερό στην Ελλάδα – «Τεράστιο πρόβλημα η υπεράντληση των υδάτων στη Θεσσαλία»

(POOL/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ/EUROKINISSI)

Λ. Αυγενάκης: «Γίνονταν έργα ακόμη και για πολιτικούς λόγους, χωρίς να υπολογίζεται ότι το αντιπλημμυρικό έργο για μια περιοχή ήταν… πλημμυρικό για κάποια άλλη»

Κατά το παρελθόν «γίνονταν έργα ακόμη και για πολιτικούς λόγους, χωρίς να υπολογίζεται ότι το αντιπλημμυρικό έργο για μια περιοχή ήταν… πλημμυρικό για κάποια άλλη», σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης στο πλαίσιο συζήτησης στο «Delphi Economic Forum 2024» με θέμα: «Νερό: ένας κοινόχρηστος πόρος, μια αυξανόμενη πρόσκληση».

Μιλώντας για τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Υδάτων τη Θεσσαλίας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα απολύτως χρήσιμο εργαλείο το οποίο «εφαρμόζεται για πρώτη φορά κι έρχεται να εφαρμοστεί βίαια» σημειώνοντας ότι μετά την Θεσσαλία ο Ενιαίος Φορέας για τη Διαχείριση των Υδάτων θα υλοποιηθεί σε Κρήτη, Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα.

Μιλώντας για τον «Daniel» ο κ. Αυγενάκης είπε ότι «μας ξεγύμνωσε, είδαμε πράγματα που δεν φανταζόμαστε και μας έδειξε ότι είμαστε πολύ πίσω» επισημαίνοντας ότι «οι προτεραιότητες μπήκαν βίαια και πρέπει να τις υλοποιήσουμε», γιατί «η κλιματική κρίση ήρθε και θα μείνει».

Τέλος, ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό ωστόσο «αυτό δεν σημαίνει “δεν πληρώνω” αλλά ούτε σπατάλη».

« Η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που αυξάνει την κατανάλωση νερού»

«Η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που αυξάνει την κατανάλωση νερού από το 2013 και μετά» υπογράμμισε από τη πλευρά του ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης Συνεργάτης, Επικεφαλής Στρατηγικής & Συναλλαγών, EY, (CESA) South Cluster EY.

Πρόσθεσε ότι η χώρα μας είναι 4η στη συνολική κατανάλωση νερού όταν σε πληθυσμό βρίσκεται στην 9η θέση, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 1.000 κυβικά ανά κάτοικο.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, η ελληνική γεωργία καταναλώνει 82% – 83% του χρησιμοποιούμενου νερού όταν στη Ε.Ε. το ίδιο ποσοστό φτάνει 39% – 40%. Από αυτά, το 64% προέρχεται από τα υπόγεια ύδατα όταν στην Ισπανία το ποσοστό ανέρχεται σε 23% και το υπόλοιπο 77% προέρχεται από επιφανειακά ύδατα. Υπογράμμισε ότι η «κλιματική κρίση είναι εδώ και θα παραμείνει εδώ και για αυτό πρέπει να σκεφτούμε λύσεις για να αναστρέψουμε την καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα».

«Πρόβλημα η υπεράντληση των υδάτων στη Θεσσαλία»

Τεράστιο χαρακτήρισε το πρόβλημα της υπεράντλησης των υδάτων στη Θεσσαλία ο διευθύνων σύμβουλος HVA International, Μίλτος Γκουζούρης.

«Ήρθαμε να δούμε πως θα προστατεύσουμε την περιοχή μετά τις πλημμύρες και είδαμε το τεράστιο πρόβλημα της υπεράντλησης των υδάτων» είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ότι ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδάτων στη Θεσσαλία θα λύνει προβλήματα μια και θα γνωρίζουμε πόσο νερό έχουμε και με αυτά τα στοιχεία θα γίνεται στρατηγικός σχεδιασμός.

Τέλος, ζήτησε να υπάρξει μια στρατηγική ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει «να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία και να πάμε σε ένα μοντέλο που είναι καλό». «Το νερό στη Θεσσαλία βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο υδροφόρος ορίζοντας έχει υποχωρήσει και η περιοχή κινδυνεύει με ερημοποίηση» τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, Σίμος Αναστασόπουλος.

Προειδοποίησε ότι αν δεν αλλάξει η τρέχουσα κατάσταση «ο αγροτικός τομέας θα αντιμετωπίσει πολλά περισσότερα προβλήματα από αυτά που νομίζει ότι αντιμετωπίζει τώρα».

Μίλησε για τη διαχείριση των υδάτων σημειώνοντας ότι υπάρχουν προβλήματα τόσο από τις μεγάλες βροχοπτώσεις όσο και τη λειψυδρία, προβλήματα τα οποία αναμένονται να «επιδεινωθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής».

«Το δεύτερο φθηνότερο νερό στον κόσμο»

Η Ελλάδα έχει το δεύτερο φθηνότερο νερό στον κόσμο δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης.

Σύμφωνα με μελέτη του αμερικανικού πανεπιστημίου Γέιλ μάλιστα, η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες παγκοσμίως με το καλύτερο νερό, σε ότι αφορά την ποιότητα.

Δήλωσε ότι έχουν παρατηρηθεί σημαντικά φαινόμενα ερημοποίησης και ξηρασίας κάτι που όπως τόνισε δημιουργεί την ανάγκη πρόληψης με έργα όπως η αντικατάσταση των δικτύων, οι έξυπνοι μετρητές και τα καινούργια κέντρα επεξεργασίας λυμάτων, τα οποία εντάσσονται στο σχέδιο της ΕΥΔΑΠ για έργα αξίας δύο δισ. ευρώ.

Τα τελευταία 18 χρόνια η Coca-Cola εφαρμόζει στη χώρα μας μια στρατηγική για το νερό, στο πλαίσιο της παγκόσμιας πολιτικής της εταιρίας, όπως είπε ο γενικός διευθυντής Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας, Coca-Cola, Σταύρος Μουρελάτος.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν γίνει στη χώρα μας συνολικά 81 έργα με τον κ. Μουρελάτο να τονίζει ότι μόλις τους τελευταίους εννέα μήνες έχουν γίνει τρία προγράμματα.