Skip to main content

Α. Πατέλης στο Naftemporiki TV: «Έχει μειωθεί η τιμή τιμοκαταλόγου, αναμένουμε μείωση και στα ράφια»

Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού στο κανάλι της Ναυτεμπορικής

Ο Αλέξης Πατέλης οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μίλησε για τις τιμές τιμοκαταλόγου, τις μειώσεις που αναμένεται να δουν οι καταναλωτές στα ράφια, το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ινδία αλλά και το εργατικό δυναμικό στην εκπομπή «Rush Hour» με την Νικόλ Λειβαδάρη στο κανάλι της Ναυτεμπορικής.

«Ο καταναλωτής θα δει, εάν δεν βλέπει ήδη μειωμένες τιμές και στα ράφια»

Ο κ. Αλέξης Πατέλης, αναφερόμενος στις τιμές των προϊόντων αλλά και στις μειώσεις τιμών στα ράφια ανέφερε πως «πιστεύουμε ότι ο κόσμος, ο καταναλωτής θα δει, εάν δεν βλέπει ήδη μειωμένες τιμές και στα ράφια, έχει μειωθεί ήδη η τιμή του τιμοκαταλόγου και αναμένουμε να έχουμε μείωση και στις τιμές στα ράφια».

Ο κ. Πατέλης σχολίασε πως «οι σωρευτικές αυξήσεις σε μια σειρά κατηγοριών και συνολικά στο δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα δεν έχουν διαφέρει σημαντικά από αυτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ινδίας

Στη συνέχεια, αναφερθείς στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ινδία σχολίασε ότι «το περιθώριο για ανάπτυξη των διμερών σχέσεων είναι τεράστιο και στις εξαγωγές και στις εισαγωγές αλλά και στις επενδύσεις, άμεσες ξένες επενδύσεις και από τις δύο πλευρές, είναι πολλοί οι τομείς και τα περιθώρια που θα μπορούσε να υπάρχει συνεργασία. Έχουμε ζητήματα στον αγροτοδιατροφικό κλάδο, υπάρχουν μεγάλες ανάγκες στην Ινδία, την φαρμακοβιομηχανία μας, έχουμε τον χώρο της τεχνολογίας, το θέμα των εργατών γης και φυσικά υπάρχει το μεγάλο πρότζεκτ του IMEC».

«Έχουμε πολύ καλή εμπορική σχέση με την Κίνα»

Πρόσθεσε επίσης ότι «έχουμε πολύ καλή εμπορική σχέση με την Κίνα και θέλουμε να αναπτύξουμε και με την Ινδία, υπάρχει περιθώριο για να έχει η χώρα μας καλές σχέσεις με πολλές άλλες χώρες».

«Το ζήτημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού είναι πολύ σοβαρό»

Ο κ. Πατέλης απαντώντας στην ερώτηση για το εργατικό δυναμικό δήλωσε «Το ζήτημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού είναι πολύ σοβαρό. Η μετανάστευση δεν είναι η λύση σε αυτό το πρόβλημα, μπορεί μόνο να χρησιμοποιηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις και αυτό μόνο για έναν μικρό αριθμό εργατών, η λύση βρίσκεται εδώ στην χώρα μας, έχουμε ακόμα ένα πολύ μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης και διεύρυνσης του εργατικού δυναμικού και ποιες είναι οι δεξαμενές που έχουν ακόμα πολλά περιθώρια; Είναι οι γυναίκες, έχουμε την τρίτη χαμηλότερη συμμετοχή γυναικών στο εργατικό δυναμικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Για κατώτατο μισθό

Τέλος ο κ. Πατέλης ανέφερε πως «ο στόχος της Κυβέρνησης για τα 1.500 ευρώ μέσο μισθό θα επιτευχθεί. Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί, οι ανακοινώσεις θα γίνουν μέχρι τα τέλη του μήνα. Οι επιχειρήσεις πρέπει να προσφέρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας», ενώ πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση έχει προβεί σε πολλές ενέργειες που έχουν μειώσει το κόστος του μισθολογικού και του μη μισθολογικού κόστους, όπως είμαστε σήμερα στον προϋπολογισμό προέχουν άλλες κατηγορίες, η υγεία, η παιδεία στις οποίες υπάρχουν μεγάλες ανάγκες και τις οποίες πρέπει να ικανοποιήσουμε πρώτα».