Skip to main content

Διασύνδεση ταμειακών με POS: Μηδενική ανοχή – Μαζική αποστολή μηνυμάτων προς επιχειρήσεις

Από την Παρασκευή έχουν σταλεί e-mails στις πρώτες 15.000 επιχειρήσεις, που διαθέτουν ταμειακή μηχανή και οι πάροχοι τους έχουν αναβαθμίσει τα POS τους

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η ΑΑΔΕ τις διαδικασίες για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, τουλάχιστον σε όσες επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε αναβάθμιση των λογισμικών τους.

Ήδη από την Παρασκευή έχουν σταλεί e-mails στις πρώτες 15.000 επιχειρήσεις, που διαθέτουν ταμειακή μηχανή και οι πάροχοι τους έχουν αναβαθμίσει τα POS τους. Μέσω των μηνυμάτων οι επιχειρήσεις καλούνται να διασυνδέσουν άμεσα τα POS με τις ταμειακές μηχανές μέχρι την 29η Φεβρουαρίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία. Ταυτόχρονα, τα μηνύματα αυτά αναρτήθηκαν στους λογαριασμούς της κάθε επιχείρησης, στο myAADE, στο πεδίο, «Τα Μηνύματά Μου».

Η αποστολή αντίστοιχων μηνυμάτων θα συνεχιστεί και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις τις επόμενες ημέρες με βάση την ενημέρωση που λαμβάνει η ΑΑΔΕ από τους παρόχους POS και τους κατασκευαστές ταμειακών μηχανών ότι η διασύνδεσή τους είναι έτοιμη να προχωρήσει.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο της διασύνδεσης απαιτεί πολλά στάδια προεργασίας και συνεργασίας. Ήδη έχει υλοποιηθεί από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την ΑΑΔΕ το σύνολο των νομοθετικών και διοικητικών δράσεων που απαιτούνταν προκειμένου να καταστεί εφικτή αυτή η σημαντική μεταρρύθμιση που συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Επιπλέον, τόσο υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου και της ΑΑΔΕ όσο και στελέχη της αγοράς τερματικών POS και ταμειακών μηχανών συνεργάζονται καθημερινά προκειμένου να επιταχυνθεί τόσο η αναβάθμιση των 400.000 ταμειακών και των αντίστοιχων POS, όσο και η διασύνδεση μεταξύ τους.

Μόλις την προηγούμενη Πέμπτη 8 του μηνός ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους των εταιρειών των POS, των ταμειακών μηχανών και των τεχνικών εγκατάστασης αυτών. Στη συνάντηση αποφασίστηκε η καθημερινή πλέον συνεργασία μέσω της μικτής επιτροπής των στελεχών του υπουργείου,  της ΑΑΔΕ και των εκπροσώπων των παραπάνω εταιριών, προκειμένου να αντιμετωπίζονται οποιαδήποτε ζητήματα προκύπτουν κατά την υλοποίηση αυτής της πολύ σύνθετης μεταρρύθμισης.

Αυστηρές κυρώσεις

Τα επόμενα 24ωρα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα προχωρήσει στην κατάθεση τροπολογίας η οποία προβλέπει την επιβολή αυστηρών κυρώσεων οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινούν από 200.000 ευρώ και θα φτάνει τις 300.000 ευρώ στην περίπτωση υποτροπής σε όσες εταιρείες διάθεσης τερματικώ­­ν POS και ταμειακών μηχανών δεν προχωρήσουν εγκαίρως στην αναβάθμιση των λογισμικών τους.

Μεταξύ των 35 παρόχων POS υπάρχουν πολλοί που έχουν προχωρήσει το έργο της αναβάθμισης, όμως είναι ακόμα αρκετοί εκείνοι που έχουν καθυστερήσει με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η προθεσμία της 29ης Φεβρουαρίου.

Η τροπολογία θα προβλέπει κυρώσεις και για όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες δεν διασυνδέσουν τις ταμειακές μηχανές με τα POS εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών. Υπενθυμίζεται ότι οι 35 νέοι κλάδοι έχουν περιθώριο έως τις 29 Φεβρουαρίου για να προμηθευτούν τα POS και δεν θα έχουν πρόστιμο 1.500 ευρώ και τον Μάρτιο.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο για όσους κλάδους υπάρχει ήδη η υποχρέωση χρήσης POS. Αν οι επιχειρήσεις των συγκεκριμένων κλάδων δεν προχωρήσουν στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS έως τις 29 Φεβρουαρίου, τότε από την 1η Μαρτίου θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν οριστεί στις 10.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι  η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τις προηγούμενες ημέρες διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην υλοποίηση της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης καθώς όπως έχει επισημάνει, εκτός του ότι συμβάλει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αποτελεί και έργο ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και η μη υλοποίηση του θα οδηγήσει σε απώλεια κοινοτικών πόρων.