Skip to main content

Έρευνα ΣΕΒ: Πώς βλέπουν το μέλλον οι ελληνικές επιχειρήσεις – Ποιες αλλαγές ζητούν

Για πρώτη φορά οι θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας υπερβαίνουν τις αρνητικές (28% έναντι 23%) - 1 στις 2 επιχειρήσεις αύξησε τον τζίρο της το 2023

Συγκρατημένη αισιοδοξία των ελληνικών επιχειρήσεων καταγράφει η ετήσια έρευνα γνώμης των επιχειρήσεων του ΣΕΒ, «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν», με τον επιχειρηματικό κόσμο να ζητά «γκάζι» στις μεταρρυθμίσεις ώστε να μπει τέλος στις στρεβλώσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Όπως προκύπτει από τα βασικά ευρήματα της φετινής έρευνας, όπως παρουσιάσθηκαν από τον Γενικό Διευθυντή του ΣΕΒ, Δρ. Γιώργο Ξηρογιάννη, οικονομία και επιχειρήσεις βρίσκονται σε τροχιά βελτίωσης. Το 53% των επιχειρήσεων κρίνει πως η οικονομική τους κατάσταση σήμερα είναι καλή, ενώ το ποσοστό των επιχειρήσεων που θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι καλή διαμορφώνεται στο 28% (οι υψηλότερες επιδόσεις από το 2017). Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που οι θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της χώρας/οικονομίας υπερβαίνουν τις αρνητικές (28% έναντι 23%). 

Πηγή: «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν» 2023
Πηγή: «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν» 2023
Ετήσια Έρευνα του ΣΕΒ «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν» 2023

1 στις 2 επιχειρήσεις αύξησε τον τζίρο της

Σύμφωνα με την έρευνα, μία στις δύο επιχειρήσεις αύξησε τον τζίρο το 2023 (το υψηλότερο ποσοστό της περιόδου 2017-2023) και το ίδιο εκτιμάται και για το 2024.

Ετήσια Έρευνα του ΣΕΒ «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν» 2023

Σχετικά με τους λόγους αύξησης του τζίρου, το 52,1% των επιχειρήσεων απαντά πως αυτή οφείλεται στην «αύξηση της ζήτησης για τον κλάδο τους» και το 33,3% στις «νέες στατηγικές συνεργασίες που απέκτησε».

Ετήσια Έρευνα του ΣΕΒ «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν» 2023

Οι στρεβλώσεις και τι πρέπει να αλλάξει

Οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι οι βελτιώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον παραμένουν αναγκαίες. Αναλυτικά, ως προς τις απαιτούμενες βελτιώσεις για τη χώρα: το 67% των επιχειρήσεων θέλει περισσότερη διαφάνεια και αντιμετώπιση διαφθοράς, το 67% μεγαλύτερη φορολογική ανταγωνιστικότητα, το 54% σύγχρονη λειτουργία δημόσιας διοίκησης, το 52% φορολογική ανταγωνιστικότητα για την εργασία, και το 52% αποτελεσματική λειτουργία θεσμών. Στις απαραίτητες βελτιώσεις για τις επιχειρήσεις το 64% θέτει το σταθερό φορολογικό πλαίσιο, το 54% ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, το 44% την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, το 42% τον περιορισμό της πολυνομίας, και το 40% χρηματοδοτικά εργαλεία & επενδυτικά κίνητρα).

Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις συνειδητοποιούν την ανάγκη αυτο-βελτίωσης (το 59,9% την εκπαίδευση και εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού, το 41,3% την ψηφιοποίηση της λειτουργίας και των διαδικασιών, το 35,8% την ανάπτυξη νέων αγορών, και το 30% δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών R&D).

Εμπόδιο στη βελτίωση των απολαβών των εργαζομένων η φορολόγηση της εργασίας

Οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι η ανταγωνιστικότητα τους ενισχύεται επενδύοντας στον ανθρώπινο παράγοντα και το 84% αναγνωρίζουν τη φορολόγηση της εργασίας ως  το μεγαλύτερο εμπόδιο στη βελτίωση των απολαβών των εργαζομένων.

Πόσοι σχεδιάζουν επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη

Επιπλέον, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) θα μετασχηματίσει την εργασία και την παραγωγή, λίγες επιχειρήσεις επενδύουν ή σκοπεύουν να το κάνουν. Είναι ενδεικτικό πως το 80% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η ΤΝ θα αναβαθμίσει το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά το 20% των επιχειρήσεων θα επενδύσει στο άμεσο μέλλον, και μόλις το 12% επενδύει ήδη στην τεχνητή νοημοσύνη.

Βάσει της έρευνας, η βιώσιμη ανάπτυξη θα έχει σημαντικό ρόλο, αλλά παραμένει σύνθετο εγχείρημα. Υπάρχει σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης και στρατηγικής. Το 52% των επιχειρήσεων δεν είναι ενημερωμένο και το 40%  δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να το εντάξει στη στρατηγική του δράσεις βιωσιμότητας.

Το ζήτημα του κόστους ενέργειας αναδεικνύεται ως η μεγάλη πρόκληση της βιώσιμης ανάπτυξης και ζητείται παρέμβαση από πλευρά της Πολιτείας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι μεσαίες επιχειρήσεις είναι η κρίσιμη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και αποτελούν πλέον την κατηγορία που εμφανίζεται αντιμέτωπη με τις σημαντικότερες προκλήσεις, παρότι η πορεία τους διαφαίνεται θετική.

Δ. Παπαλεξόπουλος: Η Ελλάδα νησίδα σταθερότητας – Ένα άλμα προς τα εμπρός είναι εφικτό

Συνοψίζοντας τα μηνύματα της έρευνας, ο ΣΕΒ επισημαίνει πως σε έναν κόσμο με διαρκείς ανατροπές, η Ελλάδα εμφανίζεται ως νησίδα σταθερότητας και προοπτικής, ενώ οι επιχειρήσεις είναι μέρος της λύσης στις αναπτυξιακές και οικονομικές προκλήσεις της εποχής. Ωστόσο όπως τονίζεται, για να γίνει ένα άλμα προς τα εμπρός, πρέπει να αντιμετωπιστούν παλιές και νέες προκλήσεις, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για την Πολιτεία. «Οι επιχειρήσεις συνειδητοποιούν πως πρέπει να εξελιχθούν ακόμα πιο γρήγορα, να γίνουν πιο προδραστικές και να προσαρμοστούν στις τεχνολογικές αλλαγές και στην βιώσιμη ανάπτυξη. Το κράτος βελτιώνεται, αλλά πρέπει να κινηθεί πιο αποτελεσματικά στις μεταρρυθμίσεις αφαιρώντας στρεβλώσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος.

«Σε ένα κόσμο γεμάτο αβεβαιότητες, που καμία φορά φαίνεται να χάνει την πυξίδα του, η Ελλάδα αποτελεί νησίδα σταθερότητας και προοπτικής» δήλωσε σχετικά με την έρευνα ο πρόεδρος του δ.σ. του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. Όπως παρατήρησε, «η ετήσια έρευνα του ΣΕΒ στις επιχειρήσεις καταγράφει πρόοδο, και συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον. Υπογραμμίζει όμως την ανάγκη επιτάχυνσης των αλλαγών τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στην δημόσια διοίκηση».

«Οι επιχειρήσεις σαφώς αντιλαμβάνονται την ανάγκη αυτοβελτίωσης τους. Επενδύοντας στους ανθρώπους τους και στην τεχνολογία μπορούν να είναι ακόμα μεγαλύτερο μέρος της λύσης στις αναπτυξιακές, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις της εποχής. Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις αναδεικνύουν την ανάγκη περαιτέρω βελτιώσεων στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ειδικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στη φορολόγηση των στελεχών, στη μείωση της γραφειοκρατίας, στην ταχύτητα απονομή δικαιοσύνης, στο κόστος ενέργειας, αλλά και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων» σημείωσε ο κ. Παπαλεξόπουλος και κατέληξε λέγοντας: «Είμαστε σε μια συγκυρία που ένα άλμα προς τα εμπρός είναι εφικτό, και θα μας ωφελήσει όλους. Είναι στα χέρια μας, αλλά απαιτεί αποφασιστικότητα, ξεβόλεμα και συνεργασία».

Σημειώνεται πως η έρευνα υλοποιήθηκε από τον ΣΕΒ, για έβδομη συνεχή χρονιά, με τη συνεργασία της εταιρείας ερευνών MRB. Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την έρευνα ΕΔΩ:

H Ετήσια Έρευνα του ΣΕΒ «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν» 2023