Skip to main content

Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι 4 αλλαγές για ταξί, περίπτερα, καφενεία και ασφαλιστικούς συμβούλους

Φωτ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Τι αφορούν οι παρεμβάσεις - Τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

Σε παρεμβάσεις που αφορούν τα ταξί, τα περίπτερα, τα καφενεία σε χωριά με λιγότερους από 500 κατοίκους και τους ασφαλιστικούς συμβούλους προχώρησε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, λίγο πριν ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Οι παρεμβάσεις αφορούν:

  • Την εξαίρεση από τα τεκμήρια των καφενείων σε χωριά με λιγότερους από 500 κατοίκους, με τον αριθμό τους να εκτιμάται σε 1.800 επιχειρήσεις όπου τα έσοδα είναι περιορισμένα. Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις που είναι σε νησιά με κάτω από 3.100 κατοίκους.
  • Τα περίπτερα, καθώς θα υπάρξει ειδική ρύθμιση με ειδική εξαίρεση ως προς τον τζίρο τους.
  • Τους ασφαλιστικούς συμβούλους που απασχολούνται σε μέχρι δύο εταιρείες.
  • Τα ταξί με μείωση του τεκμηρίου για τους εκμεταλλευτές ταξί που έχουν μερίδιο έως 25% σε ταξί.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να εξαιρέσει πλήρως, από τις προβλέψεις για το τεκμήριο, τα καφενεία στα χωριά με κάτω από 500 κατοίκους και στα νησιά των 3.100 κατοίκων, από τις προβλέψεις του νόμου. Έτσι και αλλιώς μιλάγαμε για 1.800 επιχειρήσεις και με έσοδα τα οποία θα ήταν ούτως ή άλλως περιορισμένα. Οι επιβαρύνσεις ήταν 35 ευρώ, 70 ευρώ, 120 ευρώ ετησίως. Για τέτοιου είδους επιβαρύνσεις μιλούσαμε. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αποφασίζει να τα εξαιρέσει», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Φορολογικό νομοσχέδιο: Βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής – Τι θα γίνει με περίπτερα και ταξί