Skip to main content

Απώλειες στο εμπόριο λόγω της καταστροφής στη Θεσσαλία

Η Θεσσαλία από ψηλά/ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Τι ζητούν οι έμποροι της περιφέρειας

Άμεσα μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων από τις πλημμύρες που έπληξαν ολόκληρη την περιφέρεια ζητούν οι έμποροι και επιχειρηματίες της Θεσσαλίας. Η σχετική επιστολή που έστειλε προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας μαζί με όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους της Θεσσαλίας περιλαμβάνει πρόταση για 15 μέτρα στήριξης. Οι βασικοί άξονες των αιτημάτων των εμπόρων αφορούν τη Στεγαστική συνδρομή – Επαγγελματικές εγκαταστάσεις, Αποκατάσταση εξοπλισμού, εμπορευμάτων, Προκαταβολή σε Επιχειρήσεις, Επιδότηση ενοικίου, Αναστολή πληρωμής αξιογράφων. Επίσης ζητούν να δεσμευτούν και να διατεθούν οι αναγκαίοι πόροι, από το ΠΔΕ, προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα αποκατάστασης των υποδομών στις πληγείσες περιοχές. Ταυτόχρονα η διοίκηση να επισπεύσει τις διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που υπέστησαν ζημιές.

Στο μεταξύ ανησυχία επικρατεί στο σύνολο του εμπορικού κόσμου της χώρας για τις συνέπειες της πλημμύρας στην κατανάλωση και την εμπορική κίνηση. Όπως τονίζουν στη «Ν» στελέχη του κλάδου των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών συνολικά οι αγορές Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Βόλου συνθέτουν τη δεύτερη μεγαλύτερη σε αγοραστική δύναμη περιφέρεια της Ελλάδας. Οι ανθρώπινες απώλειες αλλά και η καταστροφή κατοικιών, καταστημάτων και αποθηκευτικών χώρων που περιλαμβάνουν και είδη εμπορίου δημιουργούν ένα δυσάρεστο κλίμα μακροπρόθεσμα, με αρνητικές συνέπειες στη προσφορά και ζήτηση προϊόντων, στον πληθωρισμό, την εργασία και την αγοραστική δύναμη.

Σύμφωνα με την ποσοστιαία κατανομή των νοικοκυριών της ελληνικής επικράτειας κατά το έτος 2021, η Θεσσαλία αντιστοιχούσε στο 5,9% του συνόλου της χώρας κατέχοντας την τρίτη μεγαλύτερη περιφέρεια σε νοικοκυριά στην Ελλάδα. Οι δαπάνες για Είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτάτων νοικοκυριών της Θεσσαλίας το 2021 αντιστοιχούσαν στο 21,15% ως προς το σύνολο των αγορών τους, συγκριτικά με τα αντίστοιχα ποσοστά δαπάνης των υπόλοιπων περιφερειών. Για τα είδη ένδυσης υπόδησης τα νοικοκυριά στη Θεσσαλία δαπανούν το 6,28% που είναι από τα υψηλότερα ποσοστιαία μερίδια ως προς τη συνολική τους μηνιαία δαπάνη σε σύγκριση με τα νοικοκυριά των άλλων περιφερειών.

Σύμφωνα με τον μελετητή Φώτη Τσακοπιάκο από τη Netrino Advisory, το 2021 η Θεσσαλία κατείχε το 6,2% των αγροτοβιομηχανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και

το 3,5% των επιχειρήσεων χονδρεμπορίου. Σε απόλυτο αριθμό η Θεσσαλία το 2021 διέθετε 390 χονδρεμπορικές επιχειρήσεις , τομέας με σημαντική άνοδο στη συγκεκριμένη περιφέρεια κατά 26,2% στην περίοδο 2013-2021, με κκύκλο εργασιών 1,15 δις. ευρώ (ποσοστιαία αύξηση 51,7% στο διάστημα 2013-2021).