Skip to main content

Φορολογικές δηλώσεις: Έρχεται παράταση;

Θέμα χρόνου οι οριστικές αποφάσεις

Mία εβδομάδα απομένει μέχρι το μεσημέρι της 31ης Ιουλίου οπότε και εκπνέει ο χρόνος για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Και ενώ πληθαίνουν τα αιτήματα από λογιστές κι άλλους φορείς για παράταση στον χρόνο υποβολής, ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας Όμηρος Τσάπαλος μιλώντας χθες στην ΕΡΤ σημείωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει σκέψη για παράταση.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα όλα τα δεδομένα είναι ανοιχτά. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αυτές τις ημέρες σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί υπό τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη. Στην περίπτωση που τελικά αποφασιστεί παράταση της προθεσμίας για τα φυσικά πρόσωπα, τις προσωπικές και ατομικές επιχειρήσεις έως τα τέλη Αυγούστου, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλλουν δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος, στα τέλη του επόμενου μήνα.

Ο παράγοντας του Market Pass

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι καθοριστική για τους δικαιούχους του νέου Μarket Pass καθώς η καταβολή του θα γίνει όταν το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχει σαφή εικόνα των εισοδημάτων του 2022 που υποβάλλονται με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Μόλις ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων, τότε θα ανοίξει (προς το τέλος Αυγούστου) η διαδικασία για την καταβολή του Market Pass.

5,2 εκατομμύρια έχουν υποβάλει δήλωση

Αν και  φέτος η διαδικασία ξεκίνησε πολύ νωρίς, μεσολάβησαν και οι εκλογές, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί 5,2 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, σε σύνολο 6,5 εκατ. δηλαδή υπολείπονται ακόμη περίπου 1,3 εκατομμύρια.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν μέχρι στιγμής ότι:

  • το 34,54% είναι χρεωστικές
  • το 16,53% είναι πιστωτικές
  • το 48,94% είναι μηδενικές, δηλαδή ούτε  πληρώνουν ούτε έχουν επιστροφή φόρου.

Όσοι ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, δηλαδή έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, μπορούν να καταβάλλουν τον φόρο εισοδήματος είτε εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου (στο ενδεχόμενο που δεν δοθεί παράταση) κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 3%, είτε σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι τις 29 Ιουλίου και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2024.

Παράλληλα μπορούν να αποπληρώσουν το φόρο μέσω πιστωτικής κάρτας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση και να πληρώσουν σε έως 24 έντοκες δόσεις.