Skip to main content

Νομοσχέδιο ΥΠΟΙΚ: Στη Βουλή με τροπολογίες για ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ και αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στο νομοσχέδιο, περιλαμβάνονται επίσης, μέτρα, τα οποία συνδέονται με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα, εκτός απροόπτου, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενσωματώνονται και οι τροπολογίες για την επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στον έλεγχο του Δημοσίου αλλά και για τη διαδικασία εισαγωγής του 30% του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο.

Όσον αφορά την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, ο έλεγχος θα φύγει από το Υπερταμείο και θα περάσει στο Κράτος. Υπενθυμίζεται ότι το Υπερταμείο ελέγχει άμεσα το 50%+1 των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και έμμεσα το 11,33% μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή το  61,33%. Στην ΕΥΑΘ το Υπερταμείο ελέγχει το 50%+1 των μετοχών και το ΤΑΙΠΕΔ το 24%, ήτοι το 74%.

Θέμα χρόνου θα είναι πλέον και η είσοδος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στο Ελληνικό Χρηματιστήριο με ορίζοντα έναρξης της σχετικής διαδικασίας, όπως είχε τονίσει και ο πρωθυπουργός, τις αρχές του 2024.

Οι σημαντικότεροι μέτοχοι και διαχειριστές του αεροδρομίου είναι το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ελέγχει το 30%, ποσοστό το οποίο θα διατεθεί με δημόσια εγγραφή, το Υπερταμείο, που κατέχει 25%, το οποίο θα διατηρηθεί μετά την IPO, οι AviAlliance GmbH (26,7%) και AviAlliance Capital GmbH (13,3%), οι οποίες ελέγχονται από το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο PSP Investments καθώς και ο όμιλος  Κοπελούζου (ελέγχει το 5%).

Το ΤΑΙΠΕΔ θα διαθέσει το 30% που κατέχει στον ΔΑΑ ως εξής: το 20% με δημόσια εγγραφή και το υπόλοιπο 10% στην PSP με premium όμως σε σχέση με την τιμή διάθεσης μεσω της δημόσιας εγγραφής (στην προκειμένη περίπτωση το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο θα καταστεί μέτοχος πλειοψηφίας). Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι από τη διάθεση του 30% μπορούν να αντληθούν γύρω στα 800 εκατ. ευρώ με 1 δισ. ευρώ. Σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ, είναι οι Bank of America, Morgan Stanley και Deutche Βank.

Στο νομοσχέδιο, περιλαμβάνονται επίσης, μέτρα, τα οποία συνδέονται με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας και έχουν ετήσιο κόστος 1,1 δισ. ευρώ. Σε αυτά, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται :

·        Μισθολόγιο στο Δημόσιο. Καθιερώνεται νέο μισθολόγιο από το 2024 με αυξήσεις σε οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα θέσεις ευθύνης αλλά και αύξηση του εισαγωγικού μισθού υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα 840 ευρώ από 780 ευρώ που είναι σήμερα. Παράλληλα, αυξάνεται κατά 30% το επίδομα θέσης.  Αυξήσεις θα υπάρξουν και στις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.

·        Market Pass. Eπεκτείνεται το μέτρο έως και τον Οκτώβριο. Βάση για τον καθορισμό των τελικών δικαιούχων είναι οι φετινές φορολογικές δηλώσεις. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 251 εκατ. ευρώ και αφορά 2,8 εκατ.  νοικοκυριά με 7,5 εκατ. μέλη

·        Αύξηση αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με παιδιά από το 2024. Το όφελος ξεκινά από 90 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και φτάνει έως τα 240 ευρώ για οικογένεια με τέσσερα παιδιά. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 135 εκατ. ευρώ.

·        Youth pass. Το Σεπτέμβριο όσοι νέοι συμπληρώνουν φέτος τα 18 και 19 χρόνια θα λάβουν το ποσό των 150 ευρώ με τη μορφή ψηφιακής κάρτας. Το μέτρο αφορά 200.000 νέους με το δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ.

·        ΕΝΦΙΑ. Μειώνεται κατά 10% το 2024 σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ασφαλίσει ή θα ασφαλίσουν τα σπίτια τους από φυσικές καταστροφές. Το μέτρο αναμένεται να ωφελήσει περίπου 1 εκατ. πολίτες και το δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ.

·        Μονιμοποίηση της απαλλαγής από τη φαρμακευτική δαπάνη των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ. Το μέτρο έχει κόστος 38 εκατ. ευρώ και αφορά σχεδόν 600.000 πολίτες

Επιπλέον, θεσπίζεται αρμοδιότητα του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου για τον υπολογισμό της δημοσιονομικής επίπτωσης των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων, σύμφωνα με μεθοδολογία που θα αναπτύξει το Συμβούλιο. Η αξιολόγηση θα γίνεται με πρωτοβουλία των κομμάτων.

Παράλληλα, προβλέπονται αυξήσεις σε 9.500 συνταξιούχους που εντάσσονται στην ειδική κατηγορία «μικρό Δημόσιο» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Αφορά κυρίως συνταξιούχους παθόντες εν υπηρεσία, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων, καλλιτέχνες, λογοτέχνες κ.ά. Η πλειονότητά τους (περίπου 8.000) θα δουν αύξηση 7,75% στις συντάξιμες αποδοχές τους, ενώ οι υπόλοιποι θα δουν αυξήσεις μεγαλύτερες του 7,75% με αναδρομική μάλιστα ισχύ από το 2017.

Όπως άλλωστε έχει δηλώσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, θα υπάρξει και  συμπληρωματικός προϋπολογισμός λόγω της :

·         ανάγκης επιπλέον δαπανών 100 εκατομμυρίων ευρώ για τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου, καθώς το αρχικό κονδύλι χρησιμοποιήθηκε για τη διεξαγωγή των δύο βουλευτικών εκλογών, στο α΄ εξάμηνο του έτους.

·         αύξησης δαπανών 200 εκατ. ευρώ για την κάλυψη δαπανών Υγείας και αυξημένων ενεργειακών αναγκών κρατικών φορέων το 2023

·         δαπάνης  ύψους 355 εκατ. ευρώ για market pass, youth pass κ.α.