Skip to main content

Εν αναμονή του Ηρακλή ΙΙΙ

Για πρώτη φορά θα δοθεί η ευκαιρία και στις μη συστημικές τράπεζες να εξυγιάνουν τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια.

Oπως είπε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης νέος τσάρος της Οικονομίας στις προγραμματικές, θα χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα ‘Ηρακλής’, έτσι ώστε μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που τίθενται από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αντιμετωπιστούν οι όποιες τυχόν εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα προς όφελος, τελικά, της υγείας του τραπεζικού συστήματος.

Η συγκεκριμένη αναφορά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, την οποία πραγματοποίησε το Σάββατο κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, έγινε με ιδιαίτερη ικανοποίηση δεκτή από την αγορά.

Άλλωστε, η εκκίνηση του «Ηρακλή ΙΙΙ» βρίσκεται προς μία απολύτως σωστή και δίκαιη κατεύθυνση, καθώς για πρώτη φορά θα δοθεί η ευκαιρία και στις μη συστημικές τράπεζες να εξυγιάνουν τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια – επί ίσοις όροις με τις συστημικές-, για τα οποία, άλλωστε, διαθέτουν ικανές εξασφαλίσεις.

Είναι κάτι το οποίο επιδιώκεται τόσο από την Παγκρήτια όσο και από την Attica Bank . H CEO της Attica Bank κυρία Ελένη Βρεττού σημείωσε κατά τη γενική συνέλευση της τράπεζας πως  η αναβίωση του «Ηρακλή» αποτελεί μία πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη, την οποία η τράπεζα δεν μπορεί να αγνοήσει.

Σε ότι αφορά τις συστημικές τράπεζες υπενθυμίζεται πως εκκρεμούν οι τιτλοποιήσεις το Frontier ΙΙ της Εθνικής Τράπεζας ( πρόκειται  κυρίως από εξασφαλισμένα δάνεια μεγάλων, μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, καθώς και στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, λογιστικής αξίας προ προβλέψεων περίπου ενός δισ. ευρώ), Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς (περιλαμβάνει περίπου 37.000 δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων, συνολικής λογιστικής αξίας προ προβλέψεων 500 εκατ. ευρώ) και το Solar, την κοινή τιτλοποίηση που «τρέχουν» και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.