Skip to main content

Νίκος Παπαθανάσης: Γκάζι για το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI

Για το Ταμείο Ανάκαμψης οι εισροές ανέρχονται στα 11 δισ. ευρώ, ενώ για φέτος αναμένεται ακόμη μία δόση.

Έμφαση στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και συγκεκριμένα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης έδωσε ο Νίκος Παπαθανάσης, κατά τη διαδικασία ανάληψης των καθηκόντων του ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Παπαθανάσης χαρακτήρισε ως ιδιαίτερη τιμή την ανάθεση από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, της διαχείρισης των ευρωπαϊκών πόρων, σημειώνοντας ότι θα τους διαχειριστούμε με τους καλύτερους τρόπους για την ανάπτυξη της οικονομία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, όπου από το 27% απορρόφηση που ήταν το 2019, πλέον αυτή ανέρχεται στο 87%.

Σε ό,τι αφορά το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, σημείωσε ότι έχουν υποβληθεί περισσότερες από 8.000 αιτήσεις χρηματοδότησης από μικρομεσαίες επιχειρήσεις για επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους 780 εκατ. ευρώ.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης επισήμανε ότι οι εισροές ανέρχονται στα 11 δισ. ευρώ, ενώ για φέτος αναμένεται ακόμη μία δόση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) ως προς τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και στον ρόλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) στην προσέλκυση επενδύσεων.

Επίσης έκανε λόγο για έκρηξη των επενδύσεων με ΣΔΙΤ, όπου «έχουμε 18 συμβασιοποιημένα έργα ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ ην τελευταία τετραετία είχαμε ρεκόρ εγκρίσεων με πάνω από 37 ΣΔΙΤ αξίας 6 δισ. ευρώ».