Skip to main content

S&P: Προαναγγέλλει την επενδυτική βαθμίδα

Λαϊκή εντολή για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, βλέπει ο οίκος.

Την αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα  προαναγγέλει η S&P στους προσεχείς 12 μήνες αν και εφόσον η χώρα κρατήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία μετά το αποτέλεσμα των εκλογών. Η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση της πιστοληπτικής μας ικανότητας για την Ελλάδα θα γίνει στις 20 Οκτωβρίου 2023.

Οπως αναφέρει ο οίκος η χώρα μας στις 21 Μαΐου 2023, το αποτέλεσμα δείχνει  ότι υπάρχει μια λαϊκή εντολή για συνέχεια της υφιστάμενης πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων. Παρά τις συγχυτικές δημοσκοπήσεις, το κυβερνών κόμμα της  Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) κέρδισε σχεδόν το 41% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής, αλλά η S&P Global Ratings.

Ωστόσο με βάση τον εκλογικό νόμο θα γίνουν δεύτερες εκλογές με μπόνους το οποίο χαμηλώνει τον πήχη για την επίτευξη απόλυτης πλειοψηφίας. Αν και η ΝΔ θα παραμείνει φαβορί για τις επόμενες εκλογές στην περίπτωση που δεν καταφέρει να επαναλάβει την επιτυχία της Κυριακής τα κόμματα μπορεί να αναγκαστούν σε συνομιλίες για κυβέρνηση συνασπισμού.

Στις 23 Απριλίου 2023,  η S&P αναθεώρησε  την προοπτική για την Ελλάδα σε θετική από σταθερή και επιβεβαιώσε την αξιολόγηση ‘BB+/B’. Θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση για τη χώρα εντός των επόμενων 12 μηνών, εάν  η χώρα κινηθεί με δημοσιονομική πειθαρχία στο επίπεδο που οίκος επιθυμεί κατά την διάρκεια πρόβλεψης του οίκου που εκτείνεται ως το το 2026. Η αναβάθμιση  είναι επίσης πιθανό να εξαρτηθεί από το εάν η επόμενη κυβέρνηση θα διατηρήσει τον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων,  και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Γιατί μας κράτησε ο S&P… μισό σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα