Skip to main content

Αθ. Βαμβακίδης (Bank of America) στη «Ν»: Επενδυτική βαθμίδα αν οι εκλογές δώσουν σταθερή κυβέρνηση

Τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών θα παραμείνουν υψηλά πολύ περισσότερο από ό,τι πιστεύουν οι αγορές, τονίζει ο managing director της BofA. Τι επισημαίνει για την ελληνική οικονομία.

Το περιβάλλον της διαρκούς αβεβαιότητας και αναταραχής είναι η νέα κανονικότητα στις αγορές. Aυτό επισημαίνει ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, managing director, head of G10 FX strategy στην Bank of America Merrill Lynch, ο οποίος στο περιθώριο του Delphi Economic Forum μίλησε στο Naftemporiki TV.

«Έως έναν βαθμό θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα από πέρυσι. Πέρυσι ήταν η τέλεια καταιγίδα. Πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, ο πληθωρισμός σε υψηλά 40 ετών, οι κεντρικές τράπεζες ανέβαζαν επιτόκια πολύ γρήγορα, ο πόλεμος στην Ευρώπη, η Κίνα κλειστή» εξηγεί.

Η εικόνα τώρα είναι διαφορετική. Οι κεντρικές τράπεζες φτάνουν προς το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων, η Κίνα έχει ανοίξει, οι τιμές ενέργειας αν και υψηλές έχουν υποχωρήσει, ο πόλεμος συνεχίζεται αλλά δεν έχει επιδεινωθεί.

Τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για πολύ ακόμη

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι προκλήσεις τελείωσαν. Ειδικά για το κόστος του χρήματος, η Bank of America πιστεύει ότι θα παραμείνει υψηλό για πολύ ακόμη. «Το καλοκαίρι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες θα φτάσουν στο υψηλότερο σημείο των επιτοκίων. Αλλά εκεί που διαφέρουμε από τις αγορές είναι ότι πιστεύουμε πως τα επιτόκια θα μείνουν στα υψηλά επίπεδα για πολύ παραπάνω» τονίζει και εξηγεί:

«Οι αγορές ποντάρουν ακόμη σε ένα αισιόδοξο σενάριο. Ελπίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες και κυρίως  η Fed θα αρχίσει να κόβει τα επιτόκια ακόμη και φέτος και ο πληθωρισμός θα πέσει στο 2% λίγο – πολύ παντού του χρόνου, χωρίς να έχουμε όχι μόνο ύφεση αλλά ούτε επιβράδυνση της οικονομίας. Αυτό πιστεύουμε ότι είναι σχεδόν αδύνατο».

Η Ελλάδα αντιστέκεται

Και με την Ελλάδα τι γίνεται; Μπορεί μία μικρή οικονομία να μείνει αλώβητη από τα υψηλά επιτόκια; «Επειδή η Ελλάδα είχε την προηγούμενη κρίση δεν υπάρχει υπερδανεισμός. Το κράτος έχει υψηλό χρέος, αλλά έχει μπροστά του πολλά χρόνια να το αποπληρώσει. Είναι μία μικρή οικονομία επηρεάζεται από το τι γίνεται στην παγκόσμια οικονομία, θα επηρεαστεί από την πολιτική της ΕΚΤ, αλλά σε γενικές γραμμές είναι σε καλή θέση και σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη» λέει ο managing director της Bank of America.

Πότε θα έρθει η επενδυτική βαθμίδα

Για 13 χρόνια το ελληνικό αξιόχρεο παραμένει στην κατηγορία των «σκουπιδιών». Πότε λοιπόν θα ανακτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα;

«Είμαστε σχεδόν εκεί. Ένα πράγμα χρειάζεται. Οι εκλογές να δώσουν μία σταθερή κυβέρνηση. Ακόμη και εάν είναι κυβέρνηση συνεργασίας, πρέπει να είναι σταθερή, ώστε να μπορεί να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχουμε έναντι της Ευρώπης» σημειώνει.

Όπως αναφέρει «η ατζέντα πολιτικής είναι λίγο – πολύ προκαθορισμένη. Απλά θέλεις μία σταθερή κυβέρνηση που να μπορεί να την εφαρμόσει. Δεν υπάρχει ρίσκο ακραίων πολιτικών, ακραίων καταστάσεων. Τα κυρίως κόμματα συνειδητοποιούν ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις όχι μόνο για την επενδυτική βαθμίδα, αλλά για τη σταθερότητα της οικονομίας».