Skip to main content

Κόρμαν (ΟΟΣΑ): Μια μόνιμη λύση στην Ουκρανία θα είχε τον πιο ισχυρό θετικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία

REUTERS/Elizabeth Frantz

Οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία έχουν βελτιωθεί ελαφρά τους τελευταίους μήνες, αλλά παραμένουν εύθραυστες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει ο σημαντικότερος παράγοντας αβεβαιότητας που επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία, γι’ αυτό και μία συνολική, διαρκής και δίκαιη ειρήνη στην περιοχή θα αποτελούσε την πιο σημαντική θετική μεταβολή για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία έχουν βελτιωθεί ελαφρά τους τελευταίους μήνες, αλλά παραμένουν εύθραυστες, όπως ανέφερε ο κ. Κόρμαν, προσθέτοντας ότι η βελτίωση των προοπτικών προέκυψε από τη βελτίωση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης, τη μείωση των τιμών ενέργειας και τροφίμων καθώς και από το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας.

Αναγνώρισε, από την άλλη, ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναμένεται μάλιστα να παραμείνει και το 2024 υψηλότερος από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών των περισσότερων χωρών.

Σχολιάζοντας την πορεία του δομικού πληθωρισμού, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ο κ. Κόρμαν ανέφερε ότι είναι άκαμπτος λόγω των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές των υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές για τον ανταγωνισμό θα βοηθούσαν στην αντιμετώπισή του.

Την ίδια ώρα, ο υψηλός πληθωρισμός αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια για να ανακόψουν την πορεία του. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή αναδεικνύει τις αδυναμίες που υπάρχουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω αναταραχή σε αυτόν.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση και την πορεία των τιμών στην ενέργεια, ο κ. Κόρμαν σημείωσε τους παράγοντες που βοήθησαν στην αποκλιμάκωση (καιρός, χαμηλή ζήτηση LNG από την Κίνα), προειδοποιώντας ωστόσο ότι αυτές οι ευνοϊκές συνθήκες δεν είναι σίγουρο ότι θα επαναληφθούν τον επόμενο χειμώνα. Ήδη το γεγονός ότι τον φετινό χειμώνα η ζήτηση της Κίνας για LNG ήταν χαμηλή αναμένεται να ανατραπεί καθώς ανακάμπτει η οικονομία της χώρας μετά την πανδημία και την άρση των αυστηρών περιορισμών.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη λήψης στοχευμένων μέτρων στήριξης από τις κυβερνήσεις.