Skip to main content

JP Morgan: Ο χρησμός για τις εκλογές, τα ελληνικά ομόλογα και την επενδυτική βαθμίδα

Αναταραχή έως τις εκλογές της 21ης Μαΐου και διπλές κάλπες βλέπει ο αμερικανικός οίκος. Θετικό σήμα για τα ελληνικά ομόλογα.

Καμπανάκι για «πολιτικό θόρυβο» και «αστάθεια» στην ελληνική αγορά έως την ώρα της κάλπης χτυπάει η JPMorgan Chase για την Ελλάδα, για αυτό και επιλέγει να τηρήσει «ουδέτερη» στάση έως τα τέλη Μαΐου. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να βλέπει ευκαιρίες στα ελληνικά ομόλογα και θεωρεί ότι η χώρα δεν θα εκτροχιαστεί από το κυνήγι της επενδυτικής βαθμίδας. Σε αντίθεση με άλλους οίκους πάντως αποφεύγει να τοποθετήσει την επίτευξη του στόχου με βεβαιότητα μέσα στην τρέχουσα χρονιά και σημειώνει πως θα έρθει «έως τις αρχές του 2024».

Τι αναφέρει για τις κάλπες

Στην εβδομαδιαία έκθεσή της Global Fixed Income Markets Weekly, η JPMorgan εστιάζει στις εκλογές της 21ης Μαΐου και δίνει τη δική της εκτίμηση. Βλέπει δεύτερες κάλπες και θεωρεί επικρατέστερο σενάριο το να σχηματίσει η Νέα Δημοκρατία είτε κυβέρνηση πλειοψηφίας είτε κυβέρνηση συνεργασίας μετά από αυτές. Αυτό θα σημαίνει, όπως αναφέρει, και μία συνέχεια στην τρέχουσα γραμμή πολιτικής.

Ο αμερικανικός οίκος εξηγεί ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. «Αυτές θα είναι οι πρώτες εκλογές μετά από δυο δεκαετίες στις οποίες δεν θα εκχωρηθεί μπόνους εδρών (50 έδρες) για το κόμμα που θα κερδίσει την πλειονότητα των ψήφων. Ένας τροποποιημένος νόμος για τα μπόνους 50 εδρών θεσπίστηκε από το σημερινό κοινοβούλιο, αλλά θα τεθεί σε ισχύ μόνο στις επόμενες κάλπες, δηλαδή μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023» αναφέρει.

Προσθέτει ακόμη ότι οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις «δείχνουν μείωση της δημοτικότητας του κυβερνώνοντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ειδικά μετά το πρόσφατο σιδηροδρομικό δυστύχημα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επωφελείται από αυτό. Δεδομένων των πρόσφατων δημοσκοπήσεων και επίσης της έλλειψης του μπόνους 50 εδρών, η εκτίμηση είναι ότι οι εκλογές του Μαΐου 2023 δεν θα φέρουν βιώσιμη πλειοψηφία. Επομένως ένας δεύτερος γύρος εκλογών, με άλλο εκλογικό σύστημα το οποίο περιέχει μπόνους εδρών, παραμένει το πιο πιθανό σενάριο».

«Βλέπουμε κινδύνους αυξημένης αστάθειας στις αγορές όσο θα πηγαίνουμε προς τις εκλογές του Μαΐου 2023, ειδικά εάν η ψαλίδα ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει να κλείνει στις δημοσκοπήσεις» τονίζουν οι αναλυτές της JPMorgan Chase.

Η επισήμανσή της για τα ελληνικά ομόλογα

Όσον αφορά στα ελληνικά ομόλογα, θυμίζει πως σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των τίτλων της περιφέρειας της Ευρωζώνης, κατά την τελευταία εβδομάδα, χάρη και στην επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές. Μετά την έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου η Ελλάδα έχει καλύψει το 85% των εφετινών αναγκών δανεισμού από την αγορά. Αυτό περιορίζει την ανάγκη να χρειαστεί να βγει εκ νέου στην αγορά κρατικού χρέους έως ότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Οι αναλυτές της JPMorgan σημειώνει για όσους επενδυτές θέλουν να τηρήσουν overweight στάση στην Ελλάδα πως βρίσκει ελκυστικά τα ομόλογα διάρκειας 7-10 ετών καθώς διαπραγματεύονται με τα υψηλότερα περιθώρια ανάκαμψης σε σχέση με άλλα ομόλογα της περιφέρειας.