Skip to main content

Οι αλλοδαποί εργαζόμενοι γυρνούν πλάτη στον ελληνικό τουρισμό

Παραμένει ο κίνδυνος για 100.000 κενές θέσεις τη φετινή θερινή σεζόν

Κίνδυνος να φτάσουν στα επίπεδα των 100.000 οι κενές θέσεις εργασίας στον κλάδο του τουρισμού και ειδικά στα ξενοδοχεία υπάρχει κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, χωρίς να μπορούν να καλυφθούν από αλλοδαπούς εργαζόμενους.

Παρά το γεγονός ότι υπογράφηκε προ διημέρου Υπουργική Απόφαση, με την οποία επισήμως ο τουρισμός εντάσσεται στους κλάδους που μπορούν να δέχονται για εργασία πολίτες τρίτων χωρών, με σκοπό την εποχική εργασία, διαπιστώνεται ότι τα κενά ολοένα και αυξάνονται.

Ήδη στα ξενοδοχεία έχει εντοπιστεί το μέγεθος του προβλήματος, αφού -σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες- από τις αιτήσεις επαναπρόσληψης που υποβλήθηκαν έως τα τέλη Ιανουαρίου προέκυψαν πάνω από 61.000 κενά. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι στον παραπάνω αριθμό θα πρέπει να προστεθεί άλλο ένα 20%-25% από τους εργαζόμενους που τελικά έως τον ερχόμενο Μάιο-Ιούνιο θα βρουν κάποια άλλη εργασία και δεν θα επιλέξουν να επιστρέψουν στο ξενοδοχείο όπου δούλεψαν την περσινή θερινή τουριστική περίοδο. Έτσι οι απώλειες θα ανέλθουν στα επίπεδα των 75.000-77.000 θέσεων εργασίας συγκριτικά με την περσινή χρονιά.

Εργαζόμενοι από Βαλκάνια

Ειδικά για φέτος, όμως, η κατάσταση αναμένεται να γίνει αισθητά χειρότερη, λόγω της μη επιστροφής στην Ελλάδα αλλοδαπών εργαζομένων που τα προηγούμενα χρόνια δούλεψαν σε ξενοδοχειακές μονάδες ανά την επικράτεια.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα και αφορά εργαζόμενους που προέρχονται από χώρες των Βαλκανίων (Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία). Πολλοί εξ αυτών αναμένεται φέτος να επιλέξουν άλλους τουριστικούς προορισμούς για εργασία, κυρίως την Κροατία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Ο λόγος είναι οι σαφώς υψηλότερες αποδοχές σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά και οι καλύτερες συνθήκες εργασίας. Από τους πρώτους υπολογισμούς προκύπτουν νέα κενά 15.000-20.000 θέσεων εργασίας, που επίσης πρέπει να καλυφθούν άμεσα. Άρα, συνολικά, είναι πιθανό να προσεγγίσουν τις 97.000 οι κενές θέσεις για φέτος στον κλάδο, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα.

Τι λέει η ΠΟΕΕΤ

Είναι χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί η δήλωση που έκανε στη «Ν» ο Γιώργος Χόντζογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ): «Πώς να μείνουν στην Ελλάδα οι αλλοδαποί εργαζόμενοι; Στην Ισπανία δουλεύουν για βασικό μισθό στα ξενοδοχεία 1.600 ευρώ, πενθήμερο, οκτάωρο, το οποίο και τηρείται αυστηρά. Εδώ θα πάρουν 900 ευρώ, για 14 ώρες τη μέρα, 30 μέρες τον μήνα! Αν δεν επεκταθεί η συλλογική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο σύνολο του κλάδου, τότε οι κενές θέσεις εργασίας θα αυξηθούν κι άλλο».

Η δυνατότητα υπάρχει

Πάντως, από την επέκταση της Υπουργικής Απόφασης, με την οποία εντάχθηκε και ο τουρισμός στους κλάδους που μπορούν να δέχονται μαζικά εργάτες από τρίτες χώρες, παρέχεται πλέον και τυπικά αυτή η δυνατότητα. Η κάλυψη των κενών θέσεων, όμως, με εργάτες από την Αίγυπτο ή από χώρες της Ασίας είναι πιθανό να μην καταστεί εφικτό να προκύψει από φέτος για γραφειοκρατικούς λόγους.

Επίσης, εκφράζονται αμφιβολίες ως προς την ποιότητα των υπηρεσιών που θα παρέχονται, αλλά και ως προς τις αμοιβές που θα λαμβάνουν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι όσο δεν προχωράει η επέκταση της συλλογικής σύμβασης που υπογράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.