Skip to main content

Καλά κρατεί ο «χορός» του μαύρου χρήματος

Ποινικές διώξεις, αλλά και τσουχτερά πρόστιμα βρίσκονται ήδη προ των πυλών για εκατοντάδες φορολογούμενους και επιχειρήσεις που πιάστηκαν στην «τσιμπίδα» των διωκτικών αρχών, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Αποκαλυπτικοί της παραοικονομίας που υπάρχει και παραμένει ανοιχτή πληγή για το δημόσιο συμφέρον, αλλά και τα έσοδα του προϋπολογισμού, είναι οι έλεγχοι που έκανε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κατά τη διάρκεια του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου Δεκεμβρίου 2022, οπότε και καταγράφηκε έκρηξη κρουσμάτων ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αλλά και μεγάλης φοροδιαφυγής.

Προς έλεγχο

Στο πλαίσιο δε αυτό, εκατοντάδες υποθέσεις φοροφυγάδων και μεγαλοοφειλετών έχουν ήδη παραπεμφθεί προς έλεγχο στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, με τις μηνυτήριες αναφορές εναντίον όσων φέρονται να εμπλέκονται στις εν λόγω υποθέσεις να πέφτουν βροχή.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ότι στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου Δεκεμβρίου 2022 ο φοροελεγκτικός μηχανισμός απέστειλε στην ανωτέρω Αρχή 376 υποθέσεις, για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή, που θα ελεγχθούν και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από το ανωτέρω σύνολο των υποθέσεων και οι 376 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις κατηγορούνται για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή που ξεπερνά τις 50.000 ευρώ.

Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι το συνολικό ύψος της φοροδιαφυγής που καταλογίστηκε στις συγκεκριμένες υποθέσεις που εντόπισαν οι φορολογικές αρχές ανήλθε σε 1,57 δισ. ευρώ, από 701,92 εκατ. ευρώ που ήταν το 2021.

Επίσης, το ίδιο χρονικό διάστημα, Ιανουαρίου Δεκεμβρίου του 2022, εστάλησαν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες 604 υποθέσεις φορολογουμένων με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ, η συνολική οφειλή των οποίων ανέρχεται σε 552,48 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, από τις ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΚΕΜΕΕΠ, ΚΕΦΟΜΕΠ) και την ΥΕΔΔΕ, υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του περσινού έτους 1.464 μηνυτήριες αναφορές εναντίον φοροφυγάδων και οφειλετών του Δημοσίου.

Την ίδια εξάλλου περίοδο, στο πλαίσιο της ανταλλαγής «ύποπτων» υποθέσεων, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε στις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ δεκάδες υποθέσεις με εκατοντάδες εμπλεκόμενα πρόσωπα. Ειδικότερα, στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου Δεκεμβρίου 2022, η Αρχή απέστειλε στην ΑΑΔΕ 104 υποθέσεις μαύρου χρήματος για να ερευνηθούν για φοροδιαφυγή. Στις συγκεκριμένες υποθέσεις εμπλέκονται συνολικά 496 πρόσωπα, ενώ οι φορολογικές αρχές εξέδωσαν εντολές ελέγχου για 253 πρόσωπα, με τα βεβαιωθέντα ποσά να ξεπερνούν τα 177,4 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο καταπολέμησης της διακίνησης του μαύρου χρήματος σημαντικές αλλαγές επήλθαν με τον νέο νόμο 4816/2021, ο οποίος τροποποίησε διατάξεις του βασικού νόμου για το ξέπλυμα (4557/2018) και άλλαξε, μεταξύ άλλων, τον κατάλογο των παραβάσεων που εντάσσονται στα «βασικά αδικήματα».

Τα βασικά αδικήματα

Έτσι, στα βασικά αδικήματα που ενεργοποιούν πλέον τη διαδικασία δίωξης για ξέπλυμα εντάσσονται η αποφυγή πληρωμής φόρων εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ πλοίων, ενώ εξαιρούνται οι εμπλεκόμενοι σε πλαστά και εικονικά τιμολόγια, όπως και η διασυνοριακή απάτη στον ΦΠΑ. Ταυτόχρονα, άλλαξε και η διαδικασία της δέσμευσης και απαγόρευσης εκποίησης περιουσιακών στοιχείων, ενώ δεν ισχύουν για τους κατηγορούμενους οι διατάξεις περί τραπεζικού, φορολογικού, τηλεπικοινωνιακού, χρηματιστηριακού και κάθε άλλου απορρήτου. Σε κάθε περίπτωση, για τους πλειστηριασμούς κατοικιών, αλλά και την εκδίκαση φορολογικών διαφορών, αρμόδια είναι τα δικαστήρια που είναι κοντά στην έδρα του οφειλέτη ή του φορολογούμενου.