Skip to main content

Ποιους θα ελέγξει στοχευμένα η Επιθεώρηση Εργασίας το 2023

Εντός του Φεβρουαρίου θα υποβληθεί το επιχειρησιακό πλάνο

Αυξημένους και στοχευμένους ελέγχους σε συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων θα διενεργήσει το 2023 η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο που θα εκδοθεί εντός του Φεβρουαρίου.

Όπως γνωστοποιήθηκε από τον διοικητή της Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, Γιώργο Τζιλιβάκη, στον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, εντός του Φεβρουαρίου θα υποβληθεί στο υπουργείο προκειμένου να κυρωθεί με υπουργική απόφαση το πρόγραμμα των ελέγχων για το 2023.

Η έμφαση, με εφαρμογή της μεθόδου του risk analysis και με βάση τους ελέγχους που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, θα δοθεί:

1. Σε κλάδους στους οποίους εντοπίζεται ιστορικά μεγαλύτερη παραβατικότητα

2. Σε επιχειρήσεις με περισσότερους εργαζόμενους και ιδίως εκείνες που (όπως προκύπτει από τα στοιχεία του «Εργάνη»)

3. Δεν έχουν ελεγχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

4. Σε επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν υποχρεωτικά την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.

Παράλληλα, «παραγωγική» ήταν η δραστηριότητα της Επιθεώρησης Εργασίας το 2022. Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία, την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022 έγιναν 59.476 έλεγχοι (οι περισσότεροι των τελευταίων ετών), επιβλήθηκαν 11.871 κυρώσεις και πρόστιμα συνολικού ύψους 32,2 εκατ. ευρώ.

Το περασμένο έτος οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν μεταξύ άλλων στους κλάδους των delivery-courier, στα σχολικά λεωφορεία και στην οικοδομή.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης και στην εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους κλάδους των σούπερ μάρκετ και των τραπεζών, στους οποίους ξεκίνησε να εφαρμόζεται το μέτρο από τον περασμένο Ιούλιο.

Οι έλεγχοι για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα επεκταθούν στους λοιπούς κλάδους στους οποίους επεκτείνεται η εφαρμογή της, αρχής γενομένης από τις επιχειρήσεις παροχής ασφαλιστικών υπηρεσιών και υπηρεσιών φύλαξης και προστασίας.