Skip to main content

Στρεβλώσεις βλέπει η αγορά στην ψηφιακή κάρτα εργασίας

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα.

Στρεβλώσεις διαπιστώνονται από επιχειρήσεις και παράγοντες της αγοράς για τον τρόπο λειτουργίας της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα.

Υπάρχουν αναφορές από κλάδους επιχειρήσεων, όπως είναι ο ασφαλιστικός, για συγκεκριμένα σημεία που πρέπει να προσεχθούν έτσι ώστε να μην υπάρξουν παρερμηνείες που θα οδηγήσουν σε μελλοντική επιβολή προστίμων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Την ίδια στιγμή, ενόχληση έχει προκαλέσει και το γεγονός ότι θα υποχρεώνονται να κάνουν χρήση της εν λόγω κάρτας ακόμα και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων με πολύ υψηλές αμοιβές. Το γεγονός ότι καλούνται στελέχη να δηλώνουν τις… υπερωρίες τους, έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών δημοσίευσε συγκεκριμένες παρατηρήσεις επί της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Όπως τονίζεται, το ωράριο που θα δηλώνεται μέσω της εν λόγω κάρτας θα ισχύει ακόμα και για εργαζόμενους που, λόγω της φύσης του επαγγέλματός τους, θα δουλεύουν πολλές ώρες εκτός γραφείου (π.χ. πωλητές). Σε περίπτωση κατά την οποία δεν υφίσταται χτύπημα κάρτας κατά την έναρξη ή κατά τη λήξη της απασχόλησης των εργαζομένων λόγω της φύσης της αντικειμένου εργασίας τους, τεκμαίρεται ως ωράριο εργασίας για τη συγκεκριμένη ημέρα το δηλωθέν στο Π.Σ. «Εργάνη» ημερήσιο ωράριο εργασίας.

Σε περίπτωση προσέλευσης μετά τη δηλωμένη έναρξη του ωραρίου, ή αποχώρησης πριν από τη δηλωμένη λήξη του ωραρίου, κρίνεται απαραίτητη η σήμανση της κάρτας (εφόσον η προσέλευση καθώς και η αποχώρηση είναι εντός του προκαθορισμένου ωραρίου). Άλλωστε, κάτι τέτοιο σχετίζεται και με την ασφάλεια δικαίου του εργαζόμενου (π.χ. εργατικό ατύχημα).

Παράδειγμα:
– Έχουμε την περίπτωση που ένας υπάλληλος έχει εξωτερικό ραντεβού με πελάτη (ωράριο εργασίας 08:00 έως 16:00) και έλθει στο γραφείο στις 11:00. Με δεδομένο ότι από 08:00 έως 11:00 έχει εργαστεί εκτός του παραρτήματος του εργοδότη, ισχύει και γι’ αυτόν κανονικά η κάρτα εργασίας. Για τη συγκεκριμένη ημέρα θα έχει χτύπημα (είσοδο) στις 11:00 που θα ξεκινήσει εργασία στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, μετά από το εξωτερικό ραντεβού με πελάτη, και θα ολοκληρώσει την εργασία του στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης έχοντας χτύπημα της κάρτας με έξοδο (λήξη) ώρα 16:00.

Εάν διενεργηθεί έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας, εφόσον βρεθεί εργαζόμενος απασχολούμενος στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης όπου εφαρμόζεται το σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας με καρτοσήμανση, χωρίς να έχει προηγηθεί καταχώρησή της στο Π.Σ. «Εργάνη», επιβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις (ποινικές και διοικητικές κυρώσεις) όπως αυτές προβλέπονται στην οικεία νομοθεσία.

Ειδική αναφορά γίνεται και για το ενδεχόμενο υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης ωραρίου στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) Εργάνη ΙΙ. Όπως επισημαίνεται, κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται, εκτός εάν υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας ή αντικειμενικής αδυναμίας, που όμως δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα του εργοδότη και δεν μπορούν να διαβιβαστούν τα στοιχεία στο Π.Σ. Εργάνη ΙΙ. Ως τέτοιοι θεωρούνται οι εξής:
*** Πρόβλημα στα συστήματα του εργοδότη ή
*** Πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση/τηλεπικοινωνίες ή
*** Πρόβλημα σύνδεσης με το Π.Σ. «Εργάνη».
Τότε όμως ο εργοδότης υποχρεούται να ειδοποιήσει αμέσως, με κάθε πρόσφορο τρόπο, την οικεία Επιθεώρηση Εργασίας. Την ίδια υποχρέωση έχει ο εργοδότης και αμέσως μόλις λήξει η κατάσταση ανωτέρας βίας ή αντικειμενικής αδυναμίας που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά του.

Ευέλικτη προσέλευση – αποχώρηση

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών υπενθυμίζει ότι η τήρηση του δηλωθέντος ωραρίου (λαμβάνοντας υπόψη και την ευέλικτη προσέλευση) αποτελεί ευθύνη του εργοδότη. Τυχόν ευέλικτη προσέλευση στον χώρο εργασίας ή αντίστοιχα πρόωρη αποχώρηση από τον χώρο εργασίας, ακόμα και αν πραγματοποιείται με τη συναίνεση του εργοδότη, δεν πρέπει να αλλοιώνει το συμφωνηθέν ωράριο απασχόλησης, όπως αυτό προβλέπεται στην ατομική σύμβαση εργασίας.