Skip to main content

Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: «Η προοπτική της ελληνικής οικονομίας παραμένει θετική παρά τις πιέσεις»

Έρχεται μεγάλη επένδυση με 500 θέσεις εργασίας, από τον αμερικανικό ασφαλιστικός κολοσσό Chubb στην Θεσσαλονίκη.

Η προοπτική της ελληνικής οικονομίας παραμένει θετική, παρά τις πιέσεις από τις διεθνείς συγκυρίες, όπως το υψηλό ενεργειακό κόστος λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, τόνισε η Επιτετραμμένη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, Maria Olson, απόψε από το βήμα της δεξίωσης του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα η κ. Olson εξέφρασε τη βεβαιότητά της, όπως και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνη, ότι η Θεσσαλονίκη με την υποστήριξη της αμερικανικής πρεσβείας και του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου θα μεγαλώσει ως προορισμός επενδύσεων αμερικανικών εταιρειών και το 2023 θα υπάρξουν περαιτέρω ευκαιρίες για διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας και σχέσεων.

Μεταξύ άλλων, επίσης, σημείωσε ότι έχει εμπνευστεί τα τελευταία τέσσερα-πέντε χρόνια βλέποντας από το πώς οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα πηγαίνουν από επιτυχία σε επιτυχία σε όλους τους τομείς: τουρισμό, πολιτισμό, ασφάλεια, ενέργεια κ.α.

Από το βήμα της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος, επισήμανε ότι το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά αλλά και χρονιά ορόσημο για το Ελληνο-Αμερικανικο Επιμελητήριο που συμπλήρωσε 90 χρόνια ζωής και προσφοράς και εξέφρασε επίσης αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία και την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων των δυο χωρών, τονίζοντας πως οι αριθμοί όπως η άνοδος του ΑΕΠ, των εξαγωγών και των ξένων επενδύσεων δε λένε ποτέ ψέματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος του Επιμελητηρίου, Βασίλης Καφάτος, τόνισε ότι οι σχεσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο ιστορικά επίπεδο, οι επενδύσεις αμερικανικών εταιρειών Τεχνολογίας-Καινοτομίας με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη αυξάνονται και η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται σε διεθνή κόμβο Καινοτομίας και Τεχνολογίας.

Όπως μάλιστα τόνισε-γνωστοποίησε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας ο αμερικανικός ασφαλιστικός οργανισμός-κολοσσός Chubb που όπως έχει γίνει γνωστό έρχεται στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιήσει μεγάλη επένδυση και θα απασχολήσει στο επόμενο διάστημα 500 άτομα προσωπικό.