Skip to main content

Συνεχίζεται το επενδυτικό σερί στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής

Κεφάλαια πολλών εκατοντάδων ευρώ για μονάδες όλων των κατηγοριών

Ολοένα και περισσότερες επενδύσεις, από γνωστούς ή και από νέους Έλληνες ή διεθνείς «παίκτες», έρχονται στην ξενοδοχειακή αγορά της Χαλκιδικής.

Πρόκειται για επενδύσεις κάθε κατηγορίας, στην πλειονότητά τους πεντάστερες ή τετράστερες, με «είσοδο» στην περιοχή και άλλων μεγάλων ονομάτων του ελληνικού και του διεθνούς τουριστικού «επιχειρείν» και εισροή επενδυτικών κεφαλαίων αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Μία από τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στις «μικρότερες» κατηγορίες είναι το «πράσινο φως» που έλαβαν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι επιχορηγήσεις επενδυτικών σχεδίων δύο νέων ξενοδοχείων στη Χαλκιδική. Πιο συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε το επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης Sithonia Holidays ΙΚΕ, που αφορά την ίδρυση ξενοδοχείου κατηγορίας τεσσάρων αστέρων στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, συνολικού επιλέξιμου κόστους 995.170 ευρώ και της επιχείρησης Λαπουρίδου Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, που αφορά την ίδρυση κατηγορίας τριών αστέρων στη Νέα Προποντίδα της Χαλκιδικής, συνολικού επιλέξιμου κόστους 1.055.009,58 ευρώ.

Παράλληλα, η Χαλκιδική μπαίνει δυναμικά στα πλάνα ολοένα και περισσότερων ξένων αλυσίδων, μεταξύ των οποίων το Radisson Hotel Group, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις της διοίκησής του, ενώ ξενοδοχεία της Χαλκιδικής περιλαμβάνονται στο «πακέτο» ελληνικών ξενοδοχείων που έχουν περάσει στην κοινοπραξία του εφοπλιστή Θανάση Λασκαρίδη και του ισραηλινού Ομίλου Brown. Επίσης, η κινεζική Fosun, στην οποία έχουν περιέλθει ξενοδοχεία της πτωχευμένης Thomas Cook, έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να λειτουργήσει τουλάχιστον 17 πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες σε ελληνικούς προορισμούς, μεταξύ των οποίων και στη Χαλκιδική.

Μεγάλος όμιλος

Στο μεταξύ, όπως έχει δημοσιεύσει η «Ν», στην αγορά της Χαλκιδικής μπαίνει και ο μεγάλος ελληνικός ξενοδοχειακός Όμιλος «Mitsis Hotels», μέσω εικοσαετούς συμφωνίας διαχείρισης νέου θερέτρου πέντε αστέρων κοντά στη Σάρτη, με την εταιρεία Happy Holidays Α.Ε., το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει το 2025 (επένδυση της τάξης των 20 εκατ. ευρώ). Επίσης, τα τρία από τα έξι ξενοδοχεία της G-Hotels, ιδιοκτησίας της παλιάς ξενοδοχειακής οικογένειας Γρηγοριάδη, και ειδικότερα οι μονάδες «Athos Palace, «Pallini Beach» και «Theophano Imperial Palace» στην Καλλιθέα Χαλκιδικής, πέρασαν το 2022 στην Goldman Sacs Asset Management (GSAM), η οποία έχει καταθέσει αίτηση στις στρατηγικές επενδύσεις στο Enterprise Greece και φέρεται να προγραμματίζει επενδύσεις πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για την ανακαίνιση-επέκταση των εν λόγω μονάδων.

Από την πλευρά του ο διεθνής ξενοδοχειακός όμιλος Zeus International Hotels & Resorts πραγματοποίησε το 2022, επίσης, το ντεμπούτο του στη Χαλκιδική με το πολυτελές «ΑΜΜΟΑ», καθώς ανέλαβε τη διαχείριση του εν λόγω νέου ξενοδοχείου του ομίλου Μεντεκίδη στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας και φέρεται να ετοιμάζεται να αναλάβει τη διαχείριση ακόμη ενός ξενοδοχείου στη Χαλκιδική φέτος. Σημειωτέον, επίσης, όσον αφορά το ΑΜΜΟΑ πως έχει προαναγγελθεί δεύτερη φάση της επένδυσης, που αφορά την κατασκευή τουριστικού χωριού με 150 κατοικίες, 200 τ.μ. και άνω εκάστης και μαρίνα, άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Νέες επενδύσεις προγραμματίζει και ο Όμιλος TOR Hotel Group, της γνωστής ξενοδοχειακής οικογένειας Τορνιβούκα, για την επέκταση του συγκροτήματος των βιλών «Eagles Villas», ενώ επίσης έχει προαναγγελθεί επέκταση του «Porto Sani» του Ομίλου Sani/Ikos, του οποίου πλειοψηφικό ποσοστό υπενθυμίζεται ότι έχει εξαγοράσει ο επενδυτικός οργανισμός της Σιγκαπούρης GIC.

Το «Σιθωνία»

Σε εξέλιξη βρίσκεται, εξάλλου, στο ξενοδοχείο «Σιθωνία» του συγκροτήματος Porto Carras πρόγραμμα επενδύσεων 55 εκατ. ευρώ από τον Όμιλο Σαββίδη για την ανακατασκευή και αναβάθμισή του και έχει γίνει γνωστό ότι συζητείται συνεργασία με μεγάλη διεθνή αλυσίδα διαχείρισης ξενοδοχείων, ενώ επένδυση εκσυγχρονισμού-ανακαίνισης ύψους 1,5 εκατ. ευρώ έχει γνωστοποιηθεί για το ξενοδοχειακό συγκρότημα πολυτελείας «Danai Beach Resort & Villas», επίσης στη Σιθωνία.

Μεταξύ άλλων, την πρόθεσή της να κατασκευάσει πεντάστερο ξενοδοχείο στο νησάκι Διάπορος, απέναντι από τη Βουρβουρού στη Σιθωνία έχει γνωστοποιήσει η επιχείρηση Έργον Τρόφιμα Α.Ε.- Έργον Χάουζ Α.Ε., ενώ επίσης επένδυση 7,8 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία πεντάστερου ξενοδοχείου έχει ανακοινωθεί από την εταιρεία «Ushakova Alekseeva ΙΚΕ» και κατασκευή τετράστερου ξενοδοχείου με την επωνυμία «Crystal Resort» από την «Αμβροσιάδης ΙΚΕ».