Skip to main content

ΑΑΔΕ: Έρχεται η πληρωμή με κάρτες του εξωτερικού

INTIME NEWS

Περισσότερα από 141.000 φυσικά πρόσωπα που κατοικούν στις ΗΠΑ έχουν ΑΦΜ στην Ελλάδα.

Την Άνοιξη, εκτός απροόπτου, αναμένεται η ΑΑΔΕ να δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να πληρώνουν φόρους με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες του εξωτερικού. Παράλληλα, στους σχεδιασμούς της ΑΑΔΕ είναι τους επόμενους μήνες να δημιουργηθεί ειδική ενότητα στην ιστοσελίδα της, στα ελληνικά και στα αγγλικά για τους Έλληνες του εξωτερικού, προκειμένου να ξεκινήσει και η διαδικασία για την πληρωμή οφειλών με τη χρήση καρτών από τράπεζες του εξωτερικού.

Με το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να διευκολυνθούν οι συναλλαγές των πολιτών για το «κλείσιμο» φορολογικών εκκρεμοτήτων όπως κληρονομιές, ΕΝΦΙΑ κ.α.

Στους αρχικούς σχεδιασμούς της ΑΑΔΕ είναι την Άνοιξη να μπορεί να δέχεται πληρωμές οφειλών και από κάρτες ξένων τραπεζών. Όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής, περισσότερα από 141.000 φυσικά πρόσωπα που κατοικούν στις ΗΠΑ έχουν ΑΦΜ στην Ελλάδα. Από αυτά, πάνω από 51.000 έχουν ελληνική υπηκοότητα και 87.000 έχουν αμερικανική υπηκοότητα. Αυτά τα φυσικά πρόσωπα πληρώνουν στην Ελλάδα φόρους ακίνητης περιουσίας και εισοδήματος που συνολικά ξεπερνούν τα 74 εκατ. ετησίως.

Ήδη τρέχει η διαδικασία για τη σύναψη σύμβασης μεταξύ της ΑΑΔΕ και νομίμως αδειοδοτημένου φορέα παροχής υπηρεσιών πληρωμών, ο οποίος θα αποδέχεται και θα εκκαθαρίζει για λογαριασμό της ΑΑΔΕ συναλλαγές με τη χρήση καρτών έκδοσης αλλοδαπών φορέων παροχής υπηρεσιών πληρωμών. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξουν οι προσφορές για τον φορέα που θα αναλάβει να «τρέξει» το έργο, με το συνολικό κόστος της σύμβασης να ανέρχεται σε 1,25 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν  οι ψηφιακές πλατφόρμες της ΑΑΔΕ, myAADE, myProperty, myCar και myDATA, μέσω των οποίων οι Έλληνες ομογενείς μπορούν να κάνουν εξ αποστάσεως, από τον υπολογιστή, την ταμπλέτα ή το κινητό τους τηλέφωνο, εκατοντάδες συναλλαγές με τις φορολογικές υπηρεσίες, χωρίς να απαιτείται η δική τους παρουσία ή πληρεξουσίου προσώπου σε οποιοδήποτε γραφείο της ΑΑΔΕ στην Ελλάδα.

Με βάση το σημερινό καθεστώς, η ΑΑΔΕ και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης σε συνεργασία με τη ΔΙΑΣ αποδέχονται συναλλαγές καρτών πληρωμών που έχουν εκδοθεί από φορείς παροχής υπηρεσιών πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα, τόσο με φυσική όσο και χωρίς φυσική παρουσία της κάρτας.