Skip to main content

Eurostat: Νέα επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 7,6%- Στο 9,2% στην Ευρωζώνη

Η επιβράδυνση που καταγράφεται στον πληθωρισμό στη χώρα μας είναι κάτι που ανέμενε το οικονομικό επιτελείο καθώς η σύγκριση γίνεται σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021, οπότε και είχε αρχίσει η ανοδική πορεία του πληθωρισμού.

Πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, στο 7,6% υποχώρησε ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Δεκέμβριο στη χώρα μας από 8,8% τον Νοέμβριο και 9,5% τον Οκτώβριο. Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, σε επίπεδο ευρωζώνης, ο τιμάριθμός υποχώρησε στο 9,2%, από 10,1% τον Νοέμβριο. Στην Ελλάδα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε περαιτέρω μείωση και διαμορφώθηκε στο 7,6% από 8,8% τον Νοέμβριο, 9,5% τον Οκτώβριο και 12,1% τον Σεπτέμβριο.

Η επιβράδυνση που καταγράφεται στον πληθωρισμό στη χώρα μας είναι κάτι που ανέμενε το οικονομικό επιτελείο καθώς η σύγκριση γίνεται σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021, οπότε και είχε αρχίσει η ανοδική πορεία του πληθωρισμού. Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για το σύνολο του έτους, με βάση το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2023, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 9,7%. Τα τελικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή την ερχόμενη εβδομάδα στις 12 Ιανουαρίου.

Βασικές αιτίες υποχώρησης ήταν η περαιτέρω επιβράδυνση των τιμών στην ενέργεια καθώς τον τελευταίο μήνα του έτους είδαμε τις τιμές στα καύσιμα αλλά και του φυσικού αερίου να καταγράφουν έντονα πτωτική πορεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία  της Eurostat, σε επίπεδο ευρωζώνης η ενέργεια αυξήθηκε κατά 25,7% από 34,9% τον Νοέμβριο. Αντίθετα ανοδική πορεία συνέχισαν να καταγράφουν οι τιμές των τροφίμων, ποτών και καπνικών με αύξηση 14,3%  (από 13,6% τον Νοέμβριο), τα μη βιομηχανικά προϊόντα τα οποία αυξήθηκαν κατά 6,4% (από 6,1% τον Νοέμβριο) και οι υπηρεσίες κατά 4,4,% (από 4,2% τον Νοέμβριο).

Στην Ελλάδα, ο κλάδος της ενέργειας κατέγραψε σημαντική επιβράδυνση καθώς αυξήθηκε κατά 4,7%. Αντίθετα εντάθηκαν οι πιέσεις στα τρόφιμα-ποτά και καπνικά κατά 12,9%, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα κατά 7,3% και ο κλάδος των υπηρεσιών κατά  5,2%

Τον Δεκέμβριο, οι περισσότερες χώρες-μέλη της ευρωζώνης είδαν τον πληθωρισμό να υποχωρεί. Ωστόσο σε αρκετές από αυτές παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, όπως στην Λετονία 20,7%, Λιθουανία 20%,  Εσθονία 17,5%, Ιταλία 12,3% και Σλοβακία 15%. Στη Γερμανία, το Δεκέμβριο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 9,6% από 11,3% τον προηγούμενο μήνα.