Skip to main content

Χρηματιστήριο: Μέτρα τόνωσης και προσέλκυσης επενδυτών

Στη Βουλή προωθείται σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Με στόχο την ενίσχυση της χρηματιστηριακής αγοράς και την προσέλκυση επενδυτών, αναμένεται μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο να ψηφισθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, στα μέτρα που προτείνονται για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά είναι:

Α) H μείωση του συντελεστή φορολογίας επί των πωλήσεων μετοχών από το 0,20% που είναι σήμερα στο 0,10%.

Β) O μηδενισμός της φορολόγησης των τόκων των εταιρικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. Ειδικότερα, με βάση το ισχύον καθεστώς, οι τόκοι των εταιρικών ομολόγων φορολογούνται με συντελεστή 15% μόνο για τους Έλληνες κατόχους τους, ενώ με βάση το νέο πλαίσιο οι Έλληνες ομολογιούχοι θα εξομοιωθούν με τους ξένους, οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν φορολογούνταν.

Γ) Θα εξισωθεί το ελάχιστο απαιτούμενο όριο επένδυσης στο Χρηματιστήριο, όσων ξένων υπηκόων επιθυμούν να λάβουν «χρυσή βίζα» από το Ελληνικό Δημόσιο, με αυτό της απόκτησης ακινήτων. Βέβαια, η διάταξη αυτή αποτελεί το «μισό βήμα» γιατί το απαιτούμενο ελάχιστο όριο για την απόκτηση ακινήτου αυξήθηκε από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ.

Δ) Θα υπάρξει φορολογικό μέτρο που θα πριμοδοτεί τις εισηγμένες εταιρείες και ειδικότερα θα αφορά τις δαπάνες που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις για την εισαγωγή τους και την παραμονή τους στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Η στρατηγική της Ε.Κ. για το 2023

Την ίδια ώρα η εποπτική αρχή του Χρηματιστηρίου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, λαμβάνει μέτρα για περιπτώσεις κατάχρησης αγοράς, με την κατοχύρωση της προστασίας των εσωτερικών πληροφοριών.
Οι βασικές δεσμεύσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αφορούν:

Α) Εντατικοποίηση της διενέργειας προληπτικών ελέγχων, ανάπτυξης εφαρμογών για άσκηση risk- based εποπτείας και ανάληψη πρωτοβουλιών για την έγκαιρη ενημέρωση της αγοράς και των επενδυτών σχετικά με την εφαρμογή ευρωπαϊκών και εθνικών νομοθετημάτων.

Β) Παρακολούθηση της οικονομικής ανθεκτικότητας των εποπτευόμενων εταιρειών, ώστε να συμμορφώνονται με ισχυρές ρυθμίσεις για την προστασία των χρημάτων και των περιουσιακών στοιχείων των πελατών τους και να είναι σε θέση να ανακάμψουν γρήγορα από ενδεχόμενες διακοπές της λειτουργίας τους.

Γ) Συνδρομή στην καταστολή του οικονομικού εγκλήματος, στον χώρο της κεφαλαιαγοράς συμπεριλαμβανομένης της απάτης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της κατάχρησης αγοράς.

Δ) Καταστολή της παροχής επενδυτικών υπηρεσιών από μη αδειοδοτημένες από την Ε.Κ. εταιρείες, άτομα και πλατφόρμες συναλλαγών και έκδοση προειδοποιήσεων προς το επενδυτικό κοινό σχετικά με αυτές τις εταιρείες και τις πρακτικές που ακολουθούν.

Πέραν της παρακολούθησης της τήρησης αυτών, θα αναληφθεί πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Χ.Α. για τη δημιουργία ειδικής κατηγορίας προνομιακών πληροφοριών στον κατάλογο του Χ.Α. με τις ανακοινώσεις των εισηγμένων εταιρειών και την ενδεχόμενη τροποποίηση του κανονισμού του Χ.Α. σε σχέση με τη δυνατότητα επίδρασης της τιμής μιας μετοχής με πολύ μικρού όγκου εντολές. Επιπλέον, η Ε.Κ. θα προωθήσει πρωτοβουλίες για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό σε θέματα κεφαλαιαγοράς, προάγοντας τον στόχο της προστασίας του επενδυτικού κοινού.