Skip to main content

ΕΑΕΕ: Πάνω από 5 εκατ. ευρώ θα καταβάλει η ασφαλιστική αγορά για τις βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου στην Κρήτη

neamatia.gr

Η πρώτη εκτίμηση από τις αναγγελίες των ζημιών συνολικά αναφέρεται σε 190 ζημιές, το ύψος των οποίων εκτιμάται συνολικά σε 5,17 εκατ. ευρώ.

Οι βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου στην Κρήτη που προκάλεσαν απώλεια ανθρώπινων ζωών και εκτεταμένες καταστροφές, θα οδηγήσουν την ελληνική ασφαλιστική αγορά στην καταβολή 5,17 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ΕΑΕΕ προχώρησε σε έρευνα μεταξύ των μελών της, σχετικά με την πρώτη εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τα συγκεκριμένα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η πρώτη εκτίμηση των ανωτέρω επιχειρήσεων από τις αναγγελίες των ζημιών συνολικά αναφέρεται σε 190 ζημιές, το ύψος των οποίων εκτιμάται συνολικά σε 5,17 εκατ. ευρώ.

Από αυτές, 135 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση ποσού απαίτησης 4,97 εκατ. ευρώ) και 55 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση 208 χιλ. ευρώ).

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών και Σκαφών της ΕΑΕΕ, Ερρίκος Μοάτσος, σχολίασε σχετικά :

«Από 2017 έως σήμερα ως ΕΑΕΕ έχουμε καταγράψει στην Κρήτη τέσσερα περιστατικά ιδιαίτερα έντονων βροχοπτώσεων και πλημμυρικών φαινομένων και ένα σεισμό. Γενικότερα αναφερόμενοι στο 2022 και για ολόκληρη την Ελλάδα, λίγες ημέρες πριν τελειώσει το έτος, έχουμε ήδη καταγράψει 9 περιστατικά φυσικών καταστροφών : χιονοπτώσεις, πλημμύρες, πυρκαγιές και σεισμούς. Για όλα αυτά τα περιστατικά και παρά το σημαντικό κενό προστασίας, η ασφαλιστική αγορά καταβάλλει πολλά εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις στους ασφαλισμένους της.

Οι φυσικές καταστροφές είναι αδιαμφισβήτητα συχνότερες και εντονότερες τα τελευταία χρόνια -και ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής- με βαρύ κόστος σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες και μεγάλη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Ως ασφαλιστική αγορά, προσβλέπουμε πάντα στην συνεργασία με την Πολιτεία για τη χάραξη και υλοποίηση μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη μείωση του κινδύνου και την προστασία των πολιτών, που θα οδηγήσει στην καλύτερη διαχείριση των φυσικών καταστροφών στο μέλλον.»