Skip to main content

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Ολονύχτιες διαπραγματεύσεις με πρωτοβουλία της Ελλάδας

ΥΠΕΝ

Εκτεταμένη συζήτηση πριν την έναρξη του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας.

Από χθες το βράδυ ξεκίνησε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων στους κόλπους των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, με πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού, Κώστα Σκρέκα με σκοπό την εξεύρεση συμφωνίας για επιβολή ρεαλιστικού πλαφόν στις προμήθειες φυσικού αερίου από τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια δημιουργίας μιας πλειοψηφίας  κρατών- μελών με αυτό το αίτημα ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ελλάδος και τριών άλλων χωρών.

Χθες στις 8 ώρα Βρυξελλών ο κ. Σκρέκας οργάνωσε δείπνο με τη συμμετοχή πέντε ομολόγων του που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και αντικείμενο συζήτησης τη συμφωνία για το ρεαλιστικό πλαφόν.

Δύο ώρες αργότερα, ο Έλληνας υπουργός κάλεσε 12 ομολόγους του (συμπεριλαμβανομένων των χωρών που στηρίζουν την πρόταση για πλαφόν 150-200 ευρώ) και σε μια συζήτηση που διήρκεσε ως τις πρώτες πρωινές ώρες παρουσίασε τρία σημεία για το πλαφόν, τα οποία υιοθετήθηκαν από τους παρευρεθέντες ώστε να υποστηριχθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών.

Στο χθεσινό δείπνο των υπουργών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, εκτός του Έλληνα υπουργού, μετείχαν και οι υπουργοί της Κροατίας Davor Filipovic, της Σλοβακίας Karel Hirman, της Λιθουανίας Dainius Krevys και της Ρουμανίας Virgil Daniel Popescu. Παρόντες επίσης ήταν ο Cristian Silviu BUȘOI, πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας, η εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΚ Maia De La Baume και ο βασικός σύμβουλος πολιτικής του κόμματος Ajla Hotic-Verhulst.

Οι δώδεκα υπουργοί που μετείχαν στην ολονύκτια διαβούλευση την οποία συγκάλεσε ο κ. Σκρέκας ήταν οι yπουργοί Βελγίου, Βουλγαρίας, Ισπανίας, Κροατίας, Ιταλίας, Λιθουανίας, Μάλτας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας και Λετονίας.

Τα τρία σημεία που προτάθηκαν χθες από τον Κώστα Σκρέκα και τελικά συμφωνήθηκαν από όσους συμμετείχαν είναι:

1. Ένα δυναμικό πλαφόν συνδεδεμένο με ξένους δείκτες.

2. Το πλαφόν αυτό θα εφαρμόζεται σε όλα τα hubs.

3. Να υπάρχει ένας μηχανισμός αναστολής του πλαφόν όπως αυτός που προτείνει η προεδρία και όπως διαμορφώθηκε μετά από την Ολλανδία.

Σήμερα το πρωί ο ο κ. Σκρέκας επανέλαβε τη συνάντηση, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή και των υπουργών Ενέργειας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, όπου συζητήθηκαν οι αποφάσεις που έλαβαν οι 12 τη νύχτα σε σχέση με τις απόψεις των τριών αυτών χωρών.

Η συνάντηση αυτή ολοκληρώθηκε λίγο πριν αρχίσουν επίσημα οι εργασίες του Συμβουλίου υπουργών, όπου ο κ. Σκρέκας έκανε τη βασική εισήγηση.

Όπως επισημαίνουν πηγές του ελληνικού ΥΠΕΝ, ποτέ άλλοτε σε παρόμοιες συνεδριάσεις υπουργών Ενέργειας δεν έχει υπάρξει τόσο εκτεταμένη συζήτηση πριν την έναρξη του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, οι εργασίες του οποίου βρίσκονται σε εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, προσερχόμενος στο Συμβούλιο, ο Κώστας Σκρέκας είχε τονίσει την επείγουσα ανάγκη να παραμεριστούν οι διαφορές ώστε να υπάρξει συμφωνία για το πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας πως «ο χρόνος για διαβούλευση έχει εξαντληθεί. Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν».