Skip to main content

Επίδομα θέρμανσης: Τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων στο «myΘέρμανση»

Bασική αλλαγή για φέτος, πέρα από την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων, είναι το ύψος του επιδόματος, καθώς το ποσό βάσης αυξάνεται.

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι να κλείσει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘέρμανση» για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης, με περισσότερους από 1,1 εκατ. φορολογούμενους να έχουν υποβάλει αίτηση.

Την ίδια ώρα, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης συνεχίζει την πτωτική της πορεία, η οποία πλέον κυμαίνεται στα 1,17 ευρώ το λίτρο, από 1,41 ευρώ που ήταν όταν ξεκίνησε η διάθεσή του στα μέσα Οκτωβρίου. Καθοριστικό ρόλο παίζει η πτωτική πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου, όπως και το γεγονός ότι έως το τέλος Δεκεμβρίου θα συνεχιστεί η κρατική επιδότηση των 25 λεπτών αλλά και η συνέχιση της έκπτωσης 3,75 λεπτών το λίτρο (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) που παρέχεται από τα διυλιστήρια στις εταιρείες εμπορίας και η οποία θα συνεχιστεί έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Οι πληρωμές

Όσον αφορά τις πληρωμές του επιδόματος, με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει, μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου οι παλαιοί δικαιούχοι θα λάβουν ως προκαταβολή ποσό ίσο με αυτό που έλαβαν πέρυσι. Την ίδια ημερομηνία, οι νέοι δικαιούχοι που θα υποβάλουν αίτηση θα δουν τα χρήματα που δικαιούνται στους τραπεζικούς τους λογαριασμού για αγορές που θα τιμολογηθούν έως το τέλος Νοεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταχωρηθεί τα απαιτούμενα στοιχεία έως τις 9 Δεκεμβρίου.

Η επόμενη δόση του επιδόματος θέρμανσης έχει προγραμματιστεί ως το τέλος Φεβρουαρίου 2023 για τις αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2023. Η τελευταία δόση πάει για τις 28 Απριλίου, για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Απριλίου 2023.

Ειδικά για το φυσικό αέριο, θα καταχωρούνται έως τις 31 Μαΐου 2023 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1/10/2022 έως 31/03/2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 16 Μαΐου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως τις 15 Ιουνίου 2023.

Για κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, θα καταχωρούνται έως τις 15 Ιουλίου 2023 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1/10/2022 έως 31/03/2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 30 Ιουνίου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως τις 10 Αυγούστου 2023.

Μία βασική αλλαγή για φέτος, πέρα από την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων, είναι το ύψος του επιδόματος, καθώς το ποσό βάσης αυξάνεται στα 350 ευρώ (από 300 ευρώ πέρυσι). Το ποσό αυξομειώνεται ανάλογα με τον ειδικό συντελεστή (τις βαθμοημέρες) που ισχύει σε κάθε περιοχή της χώρας. Οι βαθμοημέρες έχουν ρυθμιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος σε κάθε περιοχή.

Τα ποσά του επιδόματος κυμαίνονται από 100 έως 800 ευρώ για όσους χρησιμοποιούν ήδη πετρέλαιο θέρμανσης ή άλλους τρόπους, πλην φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος. Γι’ αυτούς ισχύουν νέα αυξημένα εισοδηματικά όρια.