Skip to main content

Επενδύσεις: Ποιες χώρες είναι πιο ελκυστικές- Βελτιωμένη η θέση της Ελλάδας

Ποια τα πιο ελκυστικά στοιχεία της Ελλάδας για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Πού υστερεί.

Ενισχυμένη είναι η θέση της Ελλάδας καταγράφοντας μικρή άνοδο στην κατάταξη των χωρών με ελκυστικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων το 2022.

Η άνοδός της στην έρευνα «ΕΜΕΑ Private Business Attractiveness Index 2022» της PwC, που αφορά τις χώρες της περιοχής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ) οφείλεται κυρίως στη σημαντική βελτίωση στο μακροοικονομικό περιβάλλον και τις προοπτικές ανάπτυξης καθώς και στις μετρήσεις ESG.  Υστερεί, ωστόσο, στους τομείς εκπαίδευσης και της ανάπτυξης δεξιοτήτων, στο καθεστώς αδειοδοτήσεων και της δημόσιας υγείας.

Η κατάταξη

Αναλυτικότερα, ο δείκτης αξιολογεί 33 χώρες της ΕΜΕΑ σε 51 τομείς και αναδεικνύει τις πλέον ελκυστικές για την ανάπτυξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας.

Τα κράτη αξιολογούνται με βάση μια σειρά από κριτήρια: από τις μακροοικονομικές συνθήκες και το τοπίο για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, μέχρι το φορολογικό και ρυθμιστικό περιβάλλον, τις μετρήσεις ESG, τις τεχνολογικές υποδομές, το ταλέντο και τις δεξιότητες, το σύστημα δημόσιας υγείας και εκπαίδευσης, αλλά και -για πρώτη φορά- το startup οικοσύστημα.

Στη «χρυσή» τριάδα της έρευνας περιλαμβάνονται η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά έντεκα κράτη της Ευρώπης:  η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Νορβηγία και το Λουξεμβούργο βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης.

Τα κριτήρια που αναδεικνύουν τις «βασίλισσες»

Από την έρευνα προκύπτει ισχυρή συσχέτιση τεσσάρων κατηγοριών κριτηρίων με τη συνολική κατάταξη των χωρών ως προς την ελκυστικότητά τους για την ανάπτυξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Πρόκειται για τις μετρήσεις ESG, το startup οικοσύστημα, το σύστημα εκπαίδευσης και τις δεξιότητες-ταλέντα.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι χώρες που αναδεικνύονται ως οι πιο ελκυστικές για την ανάπτυξη της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας έχουν ισχυρές επιδόσεις σε αυτούς τους τομείς, αντισταθμίζοντας μάλιστα τα πιο «υποτονικά» αποτελέσματά τους σε άλλα πεδία.

Αντίθετα, το φορολογικό και ρυθμιστικό καθεστώς, το μακροοικονομικό περιβάλλον ή ακόμη και το ΑΕΠ έχουν μικρότερη επίδραση στη συνολική απόδοση μιας χώρας στον ΕΜΕΑ Private Business Attractiveness Index 2022. Σε κάθε περίπτωση, όπως διαπιστώνει η έρευνα, προκειμένου μία χώρα να προσελκύσει ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι απαραίτητο να πετύχει μια ισορροπημένη ανάπτυξη των επιμέρους κατηγοριών.

«Για να γίνει μία χώρα ελκυστική για την ιδιωτική επιχειρηματικότητα, δεν χρειάζεται να επικεντρωθεί μόνο σε ένα ή δύο τομείς, όπως, για παράδειγμα, η προσφορά χαμηλών φορολογικών συντελεστών. Ο δρόμος για την επιτυχία είναι να επιτύχουμε μια ισορροπία σε όλα τα χαρακτηριστικά που αναζητούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις για να ανθίσουν και να αναπτυχθούν: από τις δεξιότητες έως τις μετρήσεις ESG και τις υποδομές, αλλά και πέρα από αυτά», σχολιάζει ο Peter Englisch, Global Family Business and EMEA Entrepreneurial and Private Business Leader, Partner της PwC Γερμανίας.

Η θέση της Ελλάδας

H Ελλάδα εντάσσεται στην κατηγορία των αναδυόμενων χωρών. Σε σχέση με το 2021 έχει ενισχύσει τη θέση της κατά 3, με αντίστοιχη άνοδο στη βαθμολογία από  32,8/100 σε  35,9/100, αναφορικά με την ελκυστικότητα της για την ανάπτυξη ιδιωτικών επιχειρήσεων το 2022.

Η μετακίνηση αυτή βασίζεται στην καλυτέρευση των δεικτών του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και των προοπτικών ανάπτυξης καθώς και των μετρήσεων ESG όπου καταγράφεται σημαντική πρόοδος.

Σημειώνεται ωστόσο, η ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση στις περιοχές της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης δεξιοτήτων, στο καθεστώς αδειοδοτήσεων και της δημόσιας υγείας.

Τα πιο ελκυστικά στοιχεία της Ελλάδας για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την έρευνα, είναι:

Μακροοικονομικό περιβάλλον: Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 8,3% την τοποθετεί στην 4η θέση της κατάταξης, υψηλότερα από τις περισσότερες κορυφαίες χώρες. Η δε εκτιμώμενη ανάπτυξη του 4% εξασφαλίζει στην Ελλάδα την 8η θέση. Στα «δυνατά» σημεία περιλαμβάνονται τα υψηλά επίπεδα καταναλωτικής εμπιστοσύνης και η αύξηση της παραγωγικότητας (κατατάχθηκε 7η και στα δύο κριτήρια).

Μετρήσεις ESG: Η Ελλάδα κατατάσσεται 1η στον συγκεκριμένο δείκτη καταγράφοντας μείωση κατά 20,6% τις εκπομπές CO2

Δημόσια υγεία: Το ελληνικό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19 αξιολογείται ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά όλων των χωρών που εξετάζονται, με το 75,87% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί (13η θέση). Η Ελλάδα έχει επίσης δείκτη προσδόκιμου ζωής 81,1 χρόνια, που τη φέρνει στο πρώτο μισό της κατάταξης.

Βάσει του EMEA Private Business Attractiveness Index 2022, οι πιθανές προκλήσεις για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι:

Μετρήσεις ESG: Η χώρα έχει ένα από τα μεγαλύτερα μισθολογικά κενά μεταξύ των φύλων και καταλαμβάνει την 31η θέση σε αυτό τον τομέα. Αντίστοιχα χαμηλή βαθμολογία σημειώνεται αναφορικά με την διαφθορά.

Τοπίο για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις: Η Ελλάδα έχει μικρό αριθμό επενδυτών και χαμηλή δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών, καταλαμβάνοντας μόλις την 23η θέση.

Μακροοικονομικό περιβάλλον: Παρά την οικονομική ανάπτυξη, η Ελλάδα αντιμετωπίζει υψηλά επίπεδα πληθωρισμού.

Τα βασικά ευρήματα της μελέτης

● Οι έντεκα χώρες που ηγούνται του ΕΜΕΑ Private Business Attractiveness Index για το 2022, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Φινλανδία, Γαλλία, Νορβηγία και Λουξεμβούργο, πετυχαίνουν βαθμολογία τουλάχιστον 60 στα 100.

● Άλλες επτά χώρες της περιοχής αξιολογούνται ως «ανερχόμενες» στη φετινή κατάταξη, συγκεντρώνοντας βαθμολογία τουλάχιστον 50 στα 100.

● Οκτώ κράτη αναδεικνύονται ως «αναπτυσσόμενα», με βαθμολογία μεταξύ 40 και 50 στα 100.

● Περισσότερες από τις μισές χώρες της περιοχής (20 στις 33) κατάφεραν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους για το 2022.

● Η Ελβετία διατηρεί την πρώτη θέση στον ΕΜΕΑ Private Business Attractiveness Index, φέτος, πετυχαίνοντας βαθμολογία 71,9/100. Η χώρα κατακτά την πρωτιά σε δύο κατηγορίες κριτηρίων: στις μετρήσεις ESG και στον τομέα εκπαίδευση, δεξιότητες, ταλέντο. Επίσης, βρίσκεται στην τρίτη θέση της κατάταξης στη νέα κατηγορία, οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, ενώ βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις του Δείκτη σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες κριτηρίων.

● Το Ηνωμένο Βασίλειο πέρασε στη δεύτερη θέση της κατάταξης, από την τρίτη πέρυσι, βελτιώνοντας τη βαθμολογία του από 61,4 (το 2021) σε 70,5/100 φέτος. Το ΗΒ ηγείται στο κριτήριο που σχετίζεται με το οικοσύστημα των startups και κατατάσσεται δεύτερο όσον αφορά το τοπίο των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Βρίσκεται δε στην πρώτη πεντάδα στους τομείς τεχνολογία και υποδομές, εκπαίδευση, δεξιότητες και ταλέντο και μακροοικονομικό περιβάλλον.

● Ολλανδία και Ιρλανδία είναι νεοεισερχόμενες στο «top 10» με τις πιο ελκυστικές χώρες της περιοχής το 2022, καταλαμβάνοντας την 6η και την 7η θέση, αντίστοιχα. Η Ιρλανδία μάλιστα πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στη βαθμολογία της σε σύγκριση με το 2021 με 67,4/100 (από 52,4 πέρυσι). Η χώρα βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης για το μακροοικονομικό περιβάλλον και στην πρώτη δεκάδα στις επιδόσεις του οικοσυστήματος startups.

● Μεγάλη υποχώρηση στον Δείκτη σημείωσε η Νορβηγία, υποχωρώντας από τη 2η θέση το 2021 στη 10η το 2022. Ωστόσο, η βαθμολογία της Νορβηγίας, 63,4/100 (με μικρή μείωση από την επίδοση 63,8 το 2021) τη διατηρεί στις χώρες με το πιο ελκυστικό περιβάλλον για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

● Η Νότια Αφρική πετυχαίνει σημαντική βελτίωση φέτος και αναβαθμίζεται από την ομάδα των «αναπτυσσόμενων» σε αυτή των «ανερχόμενων», αυξάνοντας τη συνολική της βαθμολογία από 33,6/100 πέρυσι σε 42,1 φέτος.

● Η Πορτογαλία, η Λιθουανία και η Ιταλία ανεβαίνουν επίσης κατηγορία και χαρακτηρίζονται πλέον ως «ανερχόμενες» χώρες, ενώ το Λουξεμβούργο εισέρχεται για πρώτη φορά στις κορυφαίες χώρες του ΕΜΕΑ Private Business Attractiveness Index 2022.