Skip to main content

Είναι αλήθεια;

Η Trade Estates στο Χ.Α.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2023 η Trade Estates, θυγατρική του οµίλου Fourlis, θα έχει εισαχθεί στο Χρηµατιστήριο Αθηνών. Ο σχεδιασµός του επιχειρηµατία και επικεφαλής Βασίλη Φουρλή είναι µέσα στο πρώτο δίµηνο του 2023 να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και η έγκριση του φακέλου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Στα επίπεδα των 290 εκατ. ευρώ ανέρχεται η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Trade Estates. Υπενθυµίζεται ότι στόχος της διοίκησης του οµίλου είναι η µικτή εµπορική αξία του χαρτοφυλακίου να προσεγγίσει τα 500 εκατ. ευρώ τα επόµενα δύο χρόνια.

Εν αρχή ην το κέρδος

Ο κολοσσός της Wall Disney Company δεν διστάζει να αναγνωρίζει τα λάθη του και να προβαίνει και σε διορθωτικές κινήσεις. Εναλλαγή των… Bob στο τιµόνι της βιοµηχανίας. Η βιοµηχανία θεάµατος επαναπροσλαµβάνει τον παλιό της CEO Βοb Iger o οποίος έχει γράψει ιστορία κερδοφορίας στην επιχείρηση. Ο CEO της επιχείρησης Βοb Chapek αποχωρεί αµέσως, µετά από µια προβληµατική έκθεση κερδών, εξαιτίας ζηµιών που έφθασαν το 1,5 δισ. ευρώ και αφορούσαν τη δραστηριότητα του streaming. H µετοχή της εταιρείας κατρακύλησε 36% µέσα στη χρονιά. Τα καλά νέα της επαναφοράς του Bob Iger εκτίναξαν µετοχικά τη βιοµηχανία στη Wall Street µόλις ανακοινώθηκαν.

2 δισ. ευρώ σε µικροµεσαίους

Η γκρίνια για τη µη χρηµατοδότηση των µικροµεσαίων επιχειρήσεων επιχειρείται να σταµατήσει. Και αυτό γιατί κάποια πράγµατα αλλάζουν επί της ουσίας.

Όπως αναφέρει ο κ. Ανδρέας Αθανασόπουλος, αναπληρωτής CEO της Eurobank, οι χρηµατοδοτήσεις διέπονται πια από µια ολιστική φιλοσοφία. Συνδέονται µε έργα και µε όσους εκτελούν τα έργα αυτά. Στην πράξη αυτό σηµαίνει ότι η χρηµατοδότηση της µεγάλης επιχείρησης στο πλαίσιο ενός project θα συµπαρασύρει την ανάπτυξη αλλά και τη χρηµατοδότηση και της µικρής επιχείρησης στο project αυτό. Με 2 δισ. χρηµατοδοτήθηκαν οι µικρές επιχειρήσεις από το τραπεζικό σύστηµα το 2022, ενώ η Eurobank χορήγησε σε αυτήν την κατηγορία των επενδύσεων 500 εκατ. ευρώ.

Χαλάσαν οι γραµµές µας;

Σε άλλο µήκος κύµατος κινούνται οι θεσµοί, ευρωπαϊκοί και εγχώριοι, για τις επιδόσεις των τραπεζών τον ερχόµενο χρόνο. Αιτία -τι άλλο;- τα επιτόκια που αυξάνονται και θα περιορίσουν τις δυνατότητες χρηµατοδότησης και εν γένει κερδοφορίας των τραπεζών. Οι τράπεζες δε συµµερίζονται τη συγκεκριµένη ανησυχία. Με «Ηρακλή» ή όχι εκτιµούν πως δεν θα έχουν νέα κόκκινα δάνεια και πως η ελληνική οικονοµία έχει αναπτυξιακές προοπτικές και θα ξεπεράσει τις δυσκολίες της.