Skip to main content

Θ. Σκυλακάκης στη «Ν»: Δημοσιονομική σύνεση και Ταμείο Ανάκαμψης απέναντι στη διεθνή αβεβαιότητα και την άνοδο των επιτοκίων 

Του Θεόδωρου Σκυλακάκη
Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών  

Δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί, εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων που πλήττουν τη διεθνή οικονομία (πόλεμος Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία και ενεργειακή κρίση) οι συνετές δημοσιονομικές πολιτικές είναι μονόδρομος. Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, καθώς στόχος είναι να διαφυλάξουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα και να μην ανακοπεί η καλή πορεία που σημειώνουμε στην προσπάθεια ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα της αβεβαιότητας οι πολιτικές μας εδράζονται σε δύο βασικές αρχές. Καταρχάς, εφαρμόζουμε τα απαραίτητα μέτρα για την οικονομία και την κοινωνία την κατάλληλη στιγμή. Σε φάσεις ακραίας αβεβαιότητας δεν λαμβάνουμε μακροχρόνιες δεσμεύσεις, για να αποφύγουμε ενδεχόμενη ακύρωσή τους, εξαιτίας απρόσμενων εξελίξεων, απόρροια των γεωπολιτικών συνθηκών. Επιπρόσθετα, ο σχεδιασμός μας βασίζεται σ’ ένα ρεαλιστικά δυσμενές σενάριο, ως μέσο προστασίας της δημοσιονομικής προοπτικής της χώρας.

Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα εφαρμογής αυτών των δύο αρχών είναι ο Προϋπολογισμός για το 2023, η κατάρτιση του οποίου διασφαλίζει μία υπεύθυνη δημοσιονομικά πορεία, ενώ παράλληλα, με τα μέτρα που προβλέπει, προστατεύει την οικονομία και την κοινωνία σε μια αβέβαιη εποχή.

Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε, με αμείωτο ρυθμό το μεταρρυθμιστικό μας έργο, στο οποίο οφείλεται σημαντικό μερίδιο της αναπτυξιακής πορείας που ακολουθεί η χώρα. Έργο, που αποδεικνύεται αμάχητα από τη ραγδαία άνοδο της χώρας στους διεθνείς δείκτες για το επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως π.χ. το δείκτη του Economist Intelligence Unit. Καταφέραμε, παρά τις διαδοχικές δυσκολίες (πανδημία, ενεργειακή κρίση, τουρκικές προκλήσεις) να έχουμε μικρότερο χρέος από αυτό που παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης υπολογίζουμε ότι θα διαμορφωθεί σε 169,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, παρουσιάζοντας μείωση κατά 24,2%, έναντι του 2021. Για το 2023 εκτιμούμε πως θα μειωθεί, περαιτέρω, φτάνοντας να αντιστοιχεί σε 161,6% ως ποσοστό του ΑΕΠ, όταν το 2018 διαμορφωνόταν σε 186,4% ως ποσοστό του ΑΕΠ, αντίστοιχα.

Και στο μέτωπο των επενδύσεων, οι επιδόσεις τη διετία 2021-2022 είναι σημαντικά καλύτερες (+30%), συγκριτικά με το 2019, ενώ έχουμε θέσει ισχυρά θεμέλια για να συνεχιστεί αυτή η πορεία και το 2023. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ένα πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο.

Αναγνωρίζοντας την προστιθέμενη αξία που έχει για την εθνική οικονομία, προσπαθούμε να το διαφυλάξουμε από τη σφαίρα των πολιτικών και κομματικών αντιπαραθέσεων.

Άλλωστε, πρόκειται για ένα εργαλείο που διέπεται από όρους απόλυτης διαφάνειας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως την 1η Νοεμβρίου διαβιβάστηκαν στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, τα στοιχεία για το σύνολο των δανειακών συμβάσεων που υπογράφηκαν έως την 31η.10.2022, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Μία πρακτική προς ενημέρωση όλων των πολιτών για την πορεία του Προγράμματος, που θα συνεχιστεί.

Από τα στοιχεία για το συγκεκριμένο σκέλος του «Ελλάδα 2.0» φαίνεται πως πρόκειται για ένα άκρως επιτυχημένο εργαλείο. Έχουν υποβληθεί 210 επενδυτικές προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 8,22 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι 112, ύψους 1,73 δισ. ευρώ, από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το σύνολο των  επενδυτικών προτάσεων που έχουν κατατεθεί αφορά σε κλάδους της οικονομίας, όπως οι υπηρεσίες, οι μεταφορές, ο τουρισμός, η μεταποίηση, η ενέργεια, το εμπόριο και οι κατασκευές.

Ήδη, έχουν υπογραφεί 41 δανειακές συμβάσεις, προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ, με μεσοσταθμικό επιτόκιο 1,1% και μέση διάρκεια αποπληρωμής δανείων τα 11 έτη. Οι υπόλοιπες επενδυτικές προτάσεις βρίσκονται σε διάφορα στάδια που προβλέπει το Πρόγραμμα (π.χ. αξιολόγηση, προ-έγκριση, έγκριση).

Πλήρης διαφάνεια χαρακτηρίζει και το σκέλος των επιχορηγήσεων του Εθνικού Σχεδίου, καθώς όλες οι αποφάσεις για τις εντάξεις έργων αναρτώνται στο site του «Ελλάδα 2.0» (https://greece20.gov.gr/).

Σ’ αυτό το Πρόγραμμα έχουν ενταχθεί, προς το παρόν, 372 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 13,5 δισ. ευρώ, που εμπίπτουν στους τέσσερις βασικούς πυλώνες του Σχεδίου: «Πράσινη μετάβαση», «Ψηφιακή μετάβαση», «Απασχόληση – Δεξιότητες – Κοινωνική Συνοχή» και «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας».

Με δημοσιονομική σύνεση, φροντίζοντας, ταυτόχρονα, για τη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και της ανοδικής επενδυτικής πορείας, μπορούμε συνεπώς να είμαστε αισιόδοξοι πως η Ελλάδα δεν θα μπει σε τροχιά ύφεσης, ακόμη κι αν αυτός ο κίνδυνος «χτυπήσει» αρκετές χώρες της Ευρώπης, λόγω της ανόδου των επιτοκίων στην Ευρώπη και διεθνώς.