Skip to main content

Νοθεία στα καύσιμα: Η σημασία της σωστής επιλογής πρατηρίου

Sponsored Content

Το ζήτημα της νοθείας των καυσίμων έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα λόγω της ενεργειακής κρίσης, με τους καταναλωτές να κινδυνεύουν από αμφισβητούμενης ποιότητας καύσιμα. Οι βλάβες που μπορεί να προκληθούν στα οχήματα είναι πολλές και ιδιαίτερα ακριβές στην επισκευή τους, με τις πιο συνηθισμένες να αφορούν την αντλία βενζίνης, το ρεζεβουάρ ή και τον ίδιο τον κινητήρα. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας οι καταναλωτές να διαλέγουν πολύ προσεκτικά το πρατήριο στο οποίο θα ανεφοδιάσουν το όχημά τους.

H ΕΛΙΝΟΙΛ, ένας από τους πλέον δυναμικούς ενεργειακούς ομίλους στη χώρα, αντιμετωπίζει εδώ και 68 χρόνια τους πελάτες της με σεβασμό και εντιμότητα, εστιάζοντας στην προστασία τους από παραβατικές συμπεριφορές. Η εταιρία θέτει τον πήχη ψηλά για ποιοτικά πρότυπα σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, ενώ  εφαρμόζει αδιαλείπτως διαδικασίες που εγγυώνται την άριστη επιχειρησιακή της λειτουργία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΛΙΝΟΙΛ υλοποιεί καθημερινά, σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας, τη «Δέσμευση Ποιότητας», ένα καινοτόμο πρόγραμμα τριπλού ελέγχου ποιότητας των προϊόντων της. Ο εν λόγω ενεργειακός όμιλος είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο, εξειδικευμένο και πιστοποιημένο από τρία μέρη σύνολο διαδικασιών διασφάλισης ποιότητας. Οι διαδικασίες αυτές προστατεύουν διαχρονικά τους πελάτες από παραβατικές συμπεριφορές και κακές πρακτικές, όπως η νοθεία και η κλοπή ποσοτήτων μέσω καταδολίευσης των αντλιών. Η εφαρμογή του προγράμματος ξεκίνησε το 1998, μέσω της συνεργασίας με το ΕΜΠ, ενώ από το 2019 έχει πάρει τη σημερινή του μορφή σε τριπλό επίπεδο.

Στο πρώτο επίπεδο, η ίδια η ΕΛΙΝΟΙΛ έχει δημιουργήσει μια εξειδικευμένη υπηρεσία ποιοτικού ελέγχου, η οποία με δειγματοληψίες διασφαλίζει τη σωστή εκτέλεση της διαδικασίας κατά την παράδοση των καυσίμων. Πιο αναλυτικά, τα ιδιόκτητα βυτιοφόρα του ομίλου διαθέτουν σύστημα GPS και μετρητές στάθμης, µέσω των οποίων παρακολουθούνται αντίστοιχα η πορεία τους και οι ποσότητες παράδοσης, εξασφαλίζοντας τη σωστή παραλαβή καυσίμου. Ταυτόχρονα, η εταιρία διενεργεί με μυστικά, δικά της οχήματα, ελέγχους για πειραγμένες αντλίες και ελλειμματικές  παραδόσεις στα πρατήρια του δικτύου της. Με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών, οι αναλύσεις που εφαρμόζει η ΕΛΙΝΟΙΛ είναι σύμφωνες με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, οι οποίες είναι παγκοσμίως οι πιο απαιτητικές για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής.

Ο έλεγχος δευτέρου επιπέδου, διενεργείται από τον ανεξάρτητο φορέα  Bureau Veritas, ο οποίος διαθέτει το μεγαλύτερο και πλέον αξιόπιστο εργαστήριο ανάλυσης πετρελαιοειδών στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Η Bureau Veritas διενεργεί περισσότερους από 1.000 δειγματοληπτικούς ελέγχους τον χρόνο στα καύσιμα και λιπαντικά, σε όλα τα πρατήρια ελίν, σε όλες τις παραλαβές στις εγκαταστάσεις της εταιρίας και σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, συμπεριλαμβανομένης της παραλαβής, της αποθήκευσης και της διακίνησης.

Στο τρίτο επίπεδο ελέγχου, η επίσης ανεξάρτητη Lloyd’s Register διασφαλίζει ότι τόσο οι έλεγχοι της ίδιας της ΕΛΙΝΟΙΛ, όσο και του φορέα διενεργούνται με τον πλέον κατάλληλο τρόπο. Ο έλεγχος της Lloyd’s Register περιλαμβάνει γραπτές διαδικασίες για κάθε στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας, εσωτερικές και εξωτερικές επιθεωρήσεις, καθώς και εξαμηνιαίες αναθεωρήσεις της στρατηγικής διασφάλισης ποιότητας. Παράλληλα, πιστοποιεί την ολοκληρωμένη διαχείριση διασφάλισης ποιότητας σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας της ΕΛΙΝΟΙΛ, ενώ η εταιρία εφαρμόζει αυστηρά μέτρα στις περιπτώσεις που τεκμηριώνεται παράβαση.

Σε μια εποχή, λοιπόν, έντονης ρευστότητας και διεθνούς γεωπολιτικής αστάθειας, κατά την οποία η ενεργειακή κρίση έχει εντείνει την ανησυχία για το ενδεχόμενο αύξησης των φαινομένων παραβατικότητας στα καύσιμα, η ΕΛΙΝΟΙΛ προστατεύει τους καταναλωτές με την εφαρμογή αυτού του πρωτοποριακού προγράμματος διασφάλισης ποιότητας, επιβεβαιώνοντας το γιατί θεωρείται συνώνυμο της αξιοπιστίας στην ελληνική αγορά.