Skip to main content

Ισπανία: Προς επιβολή αμφιλεγόμενων φόρων, ελπίζοντας σε 6,8 τρισ. ευρώ

Η ισπανική κυβέρνηση προτείνει με το προσχέδιο του προϋπολογισμού της νέους φόρους σε ψηφιακές υπηρεσίες, χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και πλαστικές συσκευασίες καθώς και υψηλότερο ΦΠΑ στα ζαχαρούχα ποτά, ελπίζοντας να αντλήσει συνολικά 6,8 τρισεκ. ευρώ.

Η Ισπανία απέστειλε το σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο προβλέπει έλλειμμα 7,7% του ΑΕΠ και ανάκαμψη της οικονομίας τουλάχιστον 7,2%,  στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αργά χθες, Πέμπτη. Για φέτος, η κυβέρνηση αναμένει ύφεση 11,2% , τη χειρότερη από τον εμφύλιο πόλεμο  και έλλειμμα του προϋπολογισμού 11,3% λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Βουλή έχει ήδη δώσει το πράσινο φως για την επιβολή των δύο πιο αμφιλεγόμενων φόρων. Ο λεγόμενος φόρος Google θα επιβάλλεται στα έσοδα που έχουν στην Ισπανία οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Google, η Amazon και το Facebook και υιοθετείται από όλη την Ευρώπη, ενώ η Ουάσιγκτον βλέπει τον φόρο αυτό ως απειλή για τις αμερικανικές εταιρείες.

Ο φόρος 3% στις ψηφιακές υπηρεσίες, όπως διαφημίσεις και πωλήσεις δεδομένων, προβλέπεται να αποφέρει περίπου 1 δισεκ. ευρώ το 2021. Ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, γνωστός ως ‘φόρος Τόμπιν’, είναι ένα άλλο ευρωπαϊκό εγχείρημα, με καθοδήγηση από τη γερμανική κυβέρνηση, και αναμένεται να αποφέρει στην Ισπανία 850 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος. Ένας φόρος 0,2% προβλέπεται για τις αγοραπωλησίες μετοχών εισηγμένων εταιρειών με χρηματιστηριακή αξία μεγαλύτερη από 1 δισεκ. ευρώ.

Σε ένα περιβάλλον μειούμενων φορολογικών εσόδων και πρωτοφανών δημοσίων δαπανών για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας, η Ισπανία σκοπεύει επίσης να θεσπίσει ή να αυξήσει άλλους φόρους για προϊόντα που κάνουν πιθανόν κακό. Θα αυξήσει τον συντελεστή ΦΠΑ για τα ζαχαρούχα ποτά στο 21% από το 10%, αναμένοντας επιπλέον έσοδα 340 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ θα αντλήσει και 1,8 δισεκ. ευρώ από διάφορους πράσινους φόρους, όπως αυτόν στις πλαστικές συσκευασίες.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τους Σοσιαλιστές ελπίζει ότι η Βουλή θα εγκρίνει τον πρώτο από το 2016 προϋπολογισμό για ολόκληρο έτος μετά από μία μακρά περίοδο πολιτικής αστάθειες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters