Skip to main content

Χρηματιστήρια: Θετικό ξεκίνημα – Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Με τους καλύτερους οιωνούς μπήκαν στην καινούργια εβδομάδα τα χρηματιστήρια, καθώς οι εξελίξεις σε εμπορικό πόλεμο και Brexit μόνο καλά νέα έφεραν, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για επίλυση δύο ζητημάτων που έχουν ταλαιπωρήσει ιδιαίτερα τις αγορές μέσα στο 2019.

Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ότι ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται πιο μπροστά στο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της Πρώτης Φάσης της συμφωνίας, επιβεβαίωσαν επί της ουσίας τις δηλώσεις του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ με τις οποίες υποστήριξε ότι απομένουν οι τελικές διευκρινίσεις για την προκαταρκτική συμφωνία.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η τρίμηνη παράταση που έδωσαν οι Βρυξέλλες στη Βρετανία αναφορικά με το Brexit, προσέφερε ανακούφιση στους επενδυτικούς κύκλους.

Η Wall Street επιδόθηκε σε υψηλές πτήσεις με τον S&P 500 να καταρρίπτει το ιστορικό ρεκόρ του Ιουλίου, σκαρφαλώνοντας στις 3.044 μονάδες και τον Nasdaq να ξεπερνάει ενδοσυνεδριακά την τιμή του κλεισίματος στο ιστορικό ρεκόρ του Ιουλίου.

Στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια κατέγραψαν ήπια κέρδη με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 να κλείνει 0,25%.

Ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας είχε την καλύτερη χθεσινή επίδοση καταγράφοντας κέρδη 1,81%, κυρίως όμως διότι επιδόθηκαν σε ανοδικό ράλι οι μετοχές των εταιρειών εξαρτημάτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων.

Άνοδο 1,52% σημείωσε και ο κλάδος των πρώτων υλών, ενώ 1,28% ήταν η ενίσχυση του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, σε αντίθεση με τον τραπεζικό κλάδο που υποχώρησε 0,44%, με τα απογοητευτικά αποτελέσματα της HSBC για το γ΄ τρίμηνο του 2019 να επιβαρύνει τον κλάδο.

Στην Ασία οι ασιατικές μετοχές σκαρφάλωσαν σε υψηλό 3 μηνών, μετά την 3η διαδοχική συνεδρίαση κατά την οποία ο ευρύτερος δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εξαιρουμένης της Ιαπωνίας κατέγραψε κέρδη κλείνοντας 0,44% υψηλότερα.

Τα χρηματιστήρια σε Σαγκάη και Χονγκ Κονγκ κινήθηκαν χέρι χέρι σημειώνοντας άνοδο 0,85% και 0,84% αντίστοιχα, όπως παρόμοια εικόνα παρουσίασαν και το Τόκιο με τη Σεούλ (ενισχύθηκαν 0,30% και 0,27% αντίστοιχα).