Skip to main content

Αναγκαίο κακό το πλαφόν στις εξαγωγές ρεύματος

Από την έντυπη έκδοση 

Του Κώστα Δεληγιάννη 
[email protected]

Το πλαφόν στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, που βρίσκεται ήδη σε ισχύ, τέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες επί τάπητος την περασμένη εβδομάδα, σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) με την αντιπροσωπεία του Μάρος Σέφκοβιτς, αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιου για την Ενεργειακή Ένωση, κατά τη διήμερη επίσκεψη του Ευρωπαίου αξιωματούχου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τη συνάντηση προέκυψε πως η Κομισιόν έχει επιφυλάξεις για το μέτρο. Εντούτοις, παραδέχεται πως οι εξαγωγές δεν βοηθούν στο άνοιγμα της εγχώριας αγοράς ρεύματος, χωρίς παράλληλα να υπάρχει στον ορίζοντα κάποια άλλη εφικτή εναλλακτική λύση. 

Υπονόμευση των ΝΟΜΕ
Οι περιορισμοί στις εξαγωγές επιβλήθηκαν έμμεσα με απόφαση της ΡΑΕ στα μέσα Οκτωβρίου, η οποία προβλέπει πως οι εταιρείες που αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια μέσω των δημοπρασιών NOME θα πρέπει να διοχετεύουν στην εγχώρια αγορά ένα ελάχιστο ποσοστό από τις ποσότητες που εξασφαλίζουν. Έτσι, για παράδειγμα, οι εναλλακτικοί πάροχοι θα πρέπει να διαθέσουν φέτος στην ελληνική αγορά φέτος το 30% των ποσοτήτων που απέκτησαν, στο πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς το 50%, και το 70% στο δεύτερο εξάμηνο. Σε αντίθετη περίπτωση, θα αποκλείονται από την επόμενη δημοπρασία. 

Στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας, ουσιαστικά αποτυπώθηκε ότι οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν το μέτρο ως «αναγκαίο κακό», αφού συνεχίζουν να διατυπώνουν ενστάσεις. Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζουν πως οι απεριόριστες εξαγωγές υπονομεύουν στην πράξη τον σκοπό για τον οποίο διενεργούνται οι δημοπρασίες, δηλαδή την πρόσβαση των εγχώριων εναλλακτικών παρόχων σε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, για να προσφέρουν ανταγωνιστικότερα τιμολόγια από τη ΔΕΗ και έτσι να προσελκύσουν πελάτες από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, μειώνοντας το μερίδιό της. 
Εξαγωγές στην Ουγγαρία

Μάλιστα, η εξαγωγή φθηνής ενέργειας, και το οικονομικό όφελος που μπορεί να προκύψει με αυτό τον τρόπο, έχει αρχίσει να προσελκύει το ενδιαφέρον και ξένων εταιρειών, που δεν έχουν πρόθεση να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά ρεύματος.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα επιχείρησης από τη Δανία, που ήρθε πρόσφατα σε επαφή με τη ΡΑΕ ρωτώντας με ποιον τρόπο θα μπορούσε να πάρει άδεια για να συμμετάσχει στις δημοπρασίες, με σκοπό να εξάγει ρεύμα στην Ουγγαρία. 
Σύμφωνα με ειδικούς, ακόμη και με κέρδος 0,5 ευρώ ανά εξαγόμενη μεγαβατώρα (MWh) μία τέτοια επιχείρηση θα μπορούσε να αποκομίσει πολλαπλάσια ποσά, από τα χρήματα που θα πλήρωνε για να δημιουργήσει ένα παράρτημα στη χώρα μας. Αντίθετα, το πλαφόν στις εξαγωγές ανατρέπει στην πράξη την παραπάνω εξίσωση. 

Στη συνάντηση φάνηκε επίσης πως ούτε η Κομισιόν «βλέπει» κάποιο βιώσιμο μέτρο, που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον περιορισμό στις εξαγωγές. Έτσι, μία ιδέα που ακούστηκε είναι η ΡΑΕ να δίνει το «πράσινο φως» στους συμμετέχοντες, αφότου πρώτα ελέγξει τα business plan τους. Κάτι που ωστόσο η ανεξάρτητη αρχή δεν μπορεί να κάνει, από τη στιγμή που τέτοια δικαιοδοσία έχει μόνο στην περίπτωση εταιρειών με έσοδα από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, όπως ο ΔΕΔΔΗΕ.