Skip to main content

Ζητούμενο για CEOs και επικεφαλής HR η δέσμευση των εργαζομένων

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Η δέσμευση των εργαζομένων αποτελεί βασική μέριμνα για τους διευθύνοντες συμβούλους και τους ηγέτες ανθρώπινου δυναμικού σε όλο τον κόσμο, θέμα που συζητήθηκε εκτενώς στο 8ο Big HR Debate, που διοργάνωσε (στις 7/10 στο Ecali Club) το Ελληνικό Ινστιτούτο Μάνατζμεντ Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΜΑΔ) της ΕΕΔΕ, με την υποστήριξη της «Ναυτεμπορικής» και του naftemporiki.gr, ως χορηγών επικοινωνίας.

Αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί τώρα, είπε στον χαιρετισμό της η πρόεδρος της Διοικούσας επιτροπής του ΕΙΜΑΔ, Αλεξάνδρα Ελευθερίου, είναι «πώς μπορούμε να περάσουμε από τις τυπικές διαδικασίες στην ουσία της διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού, δηλαδή πώς να βελτιώσουμε τη δέσμευση (engagement) των ανθρώπων μας, πώς να καλλιεργήσουμε κουλτούρα ενδυνάμωσης των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας, πώς να διασφαλίζουμε ότι η εργασία τους δίνει νόημα και σκοπό, και πώς να δημιουργούμε ευκαιρίες για την ουσιαστική ανάπτυξη και εξέλιξή τους και για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους, σε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον που φροντίζει για την ευεξία και την ψυχική υγεία τους».  

Τον κρίσιμο ρόλο στη βελτίωση της εργασιακής ζωής έχουν οι ηγέτες, σύμφωνα με την κα Ελευθερίου, που τόνισε ότι σε συνεργασία με τους HR Managers πρέπει να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να καταλάβουν τι χρειάζεται ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικές, ευέλικτες και παραγωγικές, δημιουργώντας μακροπρόθεσμη αξία και όχι απλώς πετυχαίνοντας βραχυπρόθεσμη μείωση κόστους. Εξήγησε ότι η διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού πρέπει να ασκεί ολοένα μεγαλύτερη πίεση στην ανώτατη ηγεσία ώστε να αναλαμβάνει μεγαλύτερη ευθύνη ως προς την εμπλοκή των ανθρώπων στην επιτυχία της εταιρείας.

Εξάλλου, η δέσμευση των εργαζομένων μεταφράζεται σε εταιρική απόδοση, όπως δείχνει η μελέτη 2017 Mercer Talent Trends, που διαπίστωσε ότι σε μια εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών μικρές βελτιώσεις στη διάθεση των εργαζομένων συνδέονταν με αυξημένη ικανοποίηση των πελατών αλλά και ενίσχυση των προς διαχείριση κεφαλαίων κατά 500 εκατ. δολ. και των εσόδων κατά 28 εκατ. δολ. Σε ένα άλλο παράδειγμα, στο λιανικό εμπόριο, τα καταστήματα που απέσπασαν τα καλύτερα αποτελέσματα ως προς την ικανοποίηση των πελατών τους αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 10% περισσότερο από τα καταστήματα με τις χειρότερες επιδόσεις στην ικανοποίηση των πελατών.

Καλύτεροι ηγέτες

Για να έχουμε περισσότερο δεσμευμένους εργαζόμενους, πρέπει να δημιουργήσουμε καλύτερους ηγέτες, τόνισε στο συνέδριο η Κατερίνα Ψυχοπαίδα, Director of business development στη Mercer Sirota. Οι αδιάφοροι και απογοητευμένοι εργαζόμενοι ανέρχονται στο 20%-25% στην παγκόσμια αγορά εργασίας. Ενώ η θετική διαφορά στις αποδόσεις των μετοχών μιας εταιρείας που απασχολεί ενθουσιώδεις εργαζόμενους έναντι των ανταγωνιστών της φτάνει στο 11%-16%. Το 90% των επαγγελματιών HR λένε ότι οι ηγέτες τους αναγνωρίζουν την αξία της δέσμευσης, 8 στους 10 οργανισμούς έχουν ένα επίσημο πρόγραμμα αφοσίωσης εργαζομένων και επενδύουν εκατ. δολ. για να την επιτύχουν τα τελευταία πέντε χρόνια. Σύμφωνα με την κα Ψυχοπαίδα, καθώς το επιχειρηματικό περιβάλλον μετασχηματίζεται -κυριαρχούν η μεταβλητότητα, η αβεβαιότητα, η πολυπλοκότητα, η ασάφεια- οι ηγέτες αναζητούν νέους τρόπους ανταγωνισμού και δημιουργίας επιδόσεων.

Από την πλευρά της, η διευθύνουσα σύμβουλος της ManpowerGroup Φανή Κλειδά τόνισε ότι από κοινού οι ηγέτες και οι επαγγελματίες του HR συνειδητά επανεστιάζουν σε μια βαθύτερη δέσμευση για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, με ισόρροπη πρόοδο. Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή με έναν διττό ρόλο, την ενδυνάμωση των εταιρειών ως καλλιεργητές εργασίας αντί για καταναλωτές της και την ενίσχυση της δύναμης της απασχολησιμότητας των ανθρώπων. Καθοριστικές μακροοικονομικές δυνάμεις επαναπροσδιορίζουν το επιχειρηματικό και εργασιακό τοπίο: τεχνολογική επανάσταση, άνοδος της ατομικής επιλογής και επιτήδευσης του καταναλωτή, καθώς και έντονες δημογραφικές μετατοπίσεις οδηγούν στην επανάσταση των δεξιοτήτων.

Προσπάθεια με σώμα και ψυχή

«Τίποτα δεν μας σταματά», τόνισε η Μαρία Πολύζου, μαραθωνοδρόμος, πανελληνιονίκης και πρέσβειρα του ελληνικού αθλητισμού, μιλώντας στο συνέδριο. «Ο φόβος είναι θαυμάσιος υπηρέτης αλλά και φοβερός αφέντης» είπε και εξήγησε: «Τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο. Όταν το ονειρεύεσαι, το πραγματοποιείς. Όταν έχεις σε συγχρονισμό πνεύμα, σώμα, ψυχή, κατευθύνεσαι στον στόχο. Κάθε μέρα που ξυπνάω, χαμογελάω! Δεν χαζογελάω, χαμογελάω πλατιά! Νιώθω ευγνωμοσύνη για τη ζωή μου. Ο ενθουσιασμός μου με έκανε να μη σκέφτομαι τίποτα αρνητικό, έλεγα θα φτάσω με σώμα και ψυχή. Κι όταν δεν άντεχε το σώμα, με οδηγούσε η ψυχή. Κάθε πρόκληση είναι μύηση για κάτι ανώτερο… Να χαιρόμαστε, γιατί ήρθαμε στη ζωή για να τα πάρουμε όλα. Όλοι θα πάρουν από κάτι, αναμφίβολα… Και όλοι διανύουμε έναν Μαραθώνιο… Αλλά να σεβαστούμε τον Γολγοθά του άλλου που δεν τον ξέρουμε. Αν καταφέρουμε να αλλάξουμε ένα κομμάτι του κάθε ανθρώπου σε μια εταιρεία θα υπάρξει πρόοδος».

Η Χριστίνα Μάρρα, Principal Solution Consultant της Oracle, στην ομιλία της αναφέρθηκε στις προκλήσεις του HR, μεταξύ των οποίων η αναζήτηση ταλέντων, η ποικιλομορφία, η δέσμευση και η ευεξία των εργαζομένων, οι ανάγκες για ικανότητες και ο μετασχηματισμός του HR. Μίλησε για τα σημεία που η ελληνική πραγματικότητα αποκλίνει ή συγκλίνει με το παγκόσμιο περιβάλλον – η αβεβαιότητα, ο πόλεμος των ταλέντων και η εμφάνιση πολλών startup εταιρειών σε συνδυασμό με τη χαμηλή επένδυση στο HR, τα θέματα επικοινωνίας ανάμεσα στον manager και τον εργαζόμενο, αλλά και την ανάγκη να αποδείξει το HR τη χρησιμότητά του, συνθέτουν ένα πεδίο γεμάτο προκλήσεις.

Το debate

Στη φετινή διοργάνωση το debate δεν προέκυψε από πάνελ ομιλητών, αλλά δημιουργήθηκε από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, την ελληνική κοινότητα του HR που κλήθηκε να βάλει τα θεμέλια για ένα εργασιακό περιβάλλον σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις. Σε αυτό συνέβαλαν το think tank «Νέοι επαγγελματίες» του ΕΙΜΑΔ και ο Στάθης Βρακατσέλης (The Facilitation Partnership) κατά τη διάρκεια του ειδικού θέματος «Trends in to Action Cafe». Οι συμμετέχοντες εργάστηκαν σε ομάδες για να απαντήσουν στο ερώτημα πώς το HR μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να αντεπεξέλθει στις νέες προκλήσεις. Έπειτα, άλλαξαν τραπέζια μεταφέροντας τη συζήτηση του αρχικού πλαισίου σε νέες ομάδες. Τέλος, παρουσιάστηκαν οι βασικές θέσεις, όπου μεταξύ πολλών προτάσεων προέκυψε η ανάγκη για ένα HR πραγματικό εταίρο στο επιχειρείν, με μετρήσιμους δείκτες αποτελέσματος, ένα HR δυναμικό, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει όλες τις γενιές εργαζομένων μέσα από μία δημιουργική ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων. Σημαντική σε αυτό υπήρξε η συμβολή της Inky Thinking και της Ellie Chapman.

Ακολούθησε η εισήγηση του Τριαντάφυλλου Αλεξόπουλου, HR Director της Teleperformance Greece, ο οποίος παρουσίασε τον τρόπο διαχείρισης της πολυ-πολιτισμικότητας στον οργανισμό κι επεσήμανε τη σημασία του οράματος που ξεκινάει από την κορυφή της διοίκησης και την ανάγκη να σκεφτούμε διαφορετικά. Ο δρ. Δημήτρης Χατζηνικολάου, οινολόγος, διπλωματούχος γευσιγνώστης και συγγραφέας μίλησε για «Το ανθρώπινο δυναμικό της ευτυχίας». «Ο σύγχρονος μάνατζερ είναι ένας σύγχρονος συμποσίαρχος που πρέπει να ξέρει πολύ καλά τις δυνατότητες και τις αντοχές των συνδαιτυμόνων», τόνισε μεταξύ άλλων.

Για τον μετασχηματισμό της Παπαστράτος σε κάθε επίπεδο και την αλλαγή του οράματος της ιστορικής καπνοβιομηχανίας μίλησαν οι Γιώργος Παρτσακουλάκης, γεν. διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού, και Δέσποινα Σίσκου, διευθύντρια Internal Transformation της Παπαστράτος ΑΒΕΣ. Η νέα μονάδα HR, People and Culture (Άνθρωποι και κουλτούρα), προχωρά σε ριζική αναδιοργάνωση δομών -95% άλλαξαν ρόλο στην εμπορική διεύθυνση- και σε μαζική προσέλκυση και πρόσληψη άνω των 300 συνεργατών, ενώ εκπαιδεύτηκαν πάνω από 1.000 στελέχη.

Τις εργασίες του συνεδρίου έκλεισε η Patsy Rodenburg, αυθεντία παγκοσμίως στο έργο του Σαίξπηρ – οι ηθοποιοί τους οποίους διδάσκει συγκεντρώνουν πάνω από 80 Όσκαρ, ενώ δουλεύει και με αρχηγούς κρατών και ηγέτες εταιρειών-κολοσσών. Στο HR Debate, αναφέρθηκε στη σημασία του να είσαι παρών σε όλα τα επίπεδα της ζωής, στην εργασία, στις σχέσεις, στην οικογένεια. «Δεν μπορείς να επιβιώσεις αν δεν είσαι παρών. Δεν υφίσταται ομάδα αν κάποιος από την ομάδα δεν είναι παρών», τόνισε χαρακτηριστικά.