Skip to main content

Σε 4 τμήματα η καταβολή των αναδρομικών

Από την έντυπη έκδοση

Σε τέσσερα τμήματα θα σπάσει η μεγάλη καταβολή των αναδρομικών του 12μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 και θα ολοκληρωθεί εντός μιας εβδομάδας. Συνολικά θα καταβληθούν σε 1,1 εκατ. συνταξιούχους 1,4 δισ. ευρώ, με την πορεία της τμηματικής καταβολής των μηνιαίων συντάξεων, λόγω και της πανδημίας του κορονοϊού. Οι καταβολές ξεκινούν σε δύο εβδομάδες και ολοκληρώνονται σε τρεις. Την αυλαία θα ανοίξουν οι μισθωτοί του πρώην ΙΚΑ και θα κλείσουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου. Επιστροφές από τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012 στις κύριες συντάξεις και μόνο θα λάβουν 350.000 συνταξιούχοι Δημοσίου και 750.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα. Αναδρομικά θα λάβουν και οι κληρονόμοι, με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει αίτηση – υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αναλυτικά:

1. Η πρώτη καταβολή αναδρομικών τοποθετείται τη μεθεπόμενη Πέμπτη – Παρασκευή, στις 22 ή 23 Οκτωβρίου, μαζί με τις συντάξεις ΙΚΑ, Τραπεζών, ΟΤΕ, σε πρώην μισθωτούς με ΑΜΚΑ που λήγει σε μονό αριθμό (1,3,5,7,9). 

2. Η δεύτερη καταβολή ακολουθεί τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου σε πρώην μισθωτούς ΙΚΑ, Τραπεζών, ΟΤΕ με ΑΜΚΑ που λήγει σε ζυγό αριθμό (0,2,4,6,8,).

3. Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε πρώην ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ μαζί με τις συντάξεις Νοεμβρίου.

4. Η εξόφληση των αναδρομικών ολοκληρώνεται την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, όταν θα καταβληθούν τα σχετικά ποσά σε συνταξιούχους Δημοσίου, σε ναυτικούς του πρ. ΝΑΤ, σε δημοσιογράφους του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, τραπεζοϋπαλλήλους του πρ. ΕΤΑΤ και πρώην υπαλλήλους της ΔΕΗ.   

Οι κληρονόμοι

Αναδρομικά θα εισπράξουν και οι κληρονόμοι, εφόσον ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή το κρίσιμο 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 και απεβίωσε αργότερα. Για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου οι νόμιμοι κληρονόμοι θα υποβάλουν αιτήσεις – υπεύθυνες δηλώσεις για την είσπραξη των αναδρομικών που δικαιούνται, ανάλογα και με το κληρονομικό τους δικαίωμα. 

Τα αναδρομικά που θα καταβληθούν αφορούν μόνο τις περικοπές των κύριων συντάξεων. Όσοι έχουν προσφύγει δικαστικά έως την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, μπορούν να συνεχίσουν τη δικαστική διεκδίκηση των αναδρομικών από δώρα και επικουρικές. Η τροπολογία που ψήφισε πριν από λίγα 24ωρα η κυβέρνηση βάζει «μπλόκο» στις νέες αγωγές, καθώς ορίζει πως όσοι είχαν ασκήσει δικαστικές αγωγές μέχρι τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της επίμαχης διάταξης, δηλαδή μέχρι τις 8 Οκτωβρίου, μπορούν να συνεχίσουν τη διεκδίκησή τους.