Skip to main content

Τουρκία: Τα χαμόγελα επιστρέφουν στις αγορές, τα σύννεφα επιμένουν στην οικονομία

Με την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον, να έχει γεννήσει υψηλές προσδοκίες βελτίωσης των σχέσεων της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον, η τουρκική λίρα παραμένει σε υψηλά δύο μηνών και οι μετοχές της γειτονικής χώρας ανακάμπτουν. Το κλίμα δεν φαίνεται να επιβαρύνουν ούτε τα στοιχεία για ελαφρά άνοδο της ανεργίας. 

Το τουρκικό νόμισμα ανακάμπτει σήμερα, στις 12:15 ώρα Ελλάδος, κατά 0,54% έναντι του αμερικανικού, με την ισοτιμία στις 5,8429 λίρες ανά δολάριο. Εξακολουθεί πάντως να καταγράφει απώλειες άνω του 40% από τις αρχές του έτους. Η ραγδαία υποτίμησή της έχει στείλει τον πληθωρισμό στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα και πλέον ετών και έχει εντείνει τις ανησυχίες για το φουσκωμένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και χρέος του ιδιωτικού τομέα (μεγάλο μέρος του οποίου είναι σε δολάριο). 

Τα χαμόγελα έχουν επιστρέψει και στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, όπου οι τραπεζικές μετοχές έχουν δεχθεί φέτος σφυροκόπημα. Ο βασικός δείκτης BIST 100 σημείωνει άνοδο 1,2% με τον κλάδο των τραπεζών να κάνει άλμα σχεδόν 4%, συνεχίζοντας το ράλι της Παρασκευής. 

Η όποια θετική εξέλιξη στο γεωπολιτικό πεδίο δεν μπορεί πάντως να απομακρύνει εντελώς τα σύννεφα από την τουρκική οικονομία, για την οποία ειδικοί προβλέπουν βαθιά ύφεση, εάν δεν υπάρξει άμεση αλλαγή ρότας. Στο μέτωπο της απασχόλησης καταγράφονται ήδη πιέσεις, αν και περιορισμένες. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική στατιστική υπηρεσία, το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 10,8% τον Ιούλιο, οριακά αυξημένο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Εκτός αγροτικού τομέα ανέρχεται στο 12,9%, ενώ η ανεργία των νέων (ηλικίας έως 24 ετών) ανέρχεται στο 19,9%. 

naftemporiki.gr