Skip to main content

Τουρκία: Νευρικότητα στις αγορές ενόψει της απόφασης για τον πάστορα

Κατεύθυνση αναζητεί σήμερα η τουρκική λίρα, καθώς οι επενδυτές περιμένουν κρίσιμες εξελίξεις στην υπόθεση του Αμερικανού πάστορα, που κρατείται από τις τουρκικές αρχές κατηγορούμενος για κατασκοπεία και συμμετοχή σε τρομοκρατικό δίκτυο. 

Η έντονη αντίδραση της Ουάσιγκτον στην άρνηση της Άγκυρας να απελευθερώσει τον πάστορα, Άντριου Μπράνσον, ήταν ένας από τους παράγοντες που ενέτειναν φέτος το σφυροκόπημα στο τουρκικό νόμισμα. Χθες η λίρα απογειώθηκε 3% εν μέσω προσδοκιών ότι θα δοθεί το πράσινο φως για την επιστροφή του στις ΗΠΑ μετά την ολοκλήρωση της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας σε τουρκικό τακτικό δικαστήριο. 

Εν αναμονή της απόφασης αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε θετικό και αρνητικό έδαφος. Αυτή την ώρα (14:25 ώρα Ελλάδος) η ισοτιμία είναι στις 5,8975 λίρες ανά δολάριο. Νωρίτερα είχε ανατιμηθεί έως και τις 5,85 λίρες- τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και δύο μήνες. 

Το NBC News μετέδωσε ότι ο Λευκός Οίκος αναμένει κατάρριψη των κατηγοριών και άμεση απελεύθερωση, επικαλούμενο πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης, που ανέφεραν ότι επετεύχθη πρόσφατα σχετική συμφωνία για την επιστροφή του στις ΗΠΑ. Ο δικηγόρος του Μπράνσον αρνήθηκε να σχολιάσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες, αλλά δήλωσε στο Reuters ότι νέες καταθέσεις μαρτύρων, που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς εστιάζουν σε γεγονότα μετά τη σύλληψή του. 

Στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ο βασικός δείκτης ενισχύεται 0,41%, ενώ οι μετοχές της κρατικά ελεγχόμενης τράπεζας, Halkbank ενισχύονται 3,3%. Νωρίτερα είχαν προς στιγμήν καταγράψει πτώση 6,2% και ανεστάλη για λίγη ώρα η διαπραγμάτευσή τους. 

naftemporiki.gr