Skip to main content

Η κοινή μοίρα της Τουρκίας και της Νότιας Αφρικής

Του Γεράσιμου Χιόνη
[email protected]

Τουρκία και Νότια Αφρική φαίνεται πως έχουν κοινή μοίρα και… κοινά προβλήματα.  Αμφότερες δυσκολεύονται να πείσουν τις αγορές για την αξιοπιστία των οικονομικών τους πολιτικών. Αποτέλεσμα; Τα εθνικά νομίσματα να χάνουν μεγάλο μέρος της αξίας τους.

«Η Νότια Αφρική μαζί με την Τουρκία είναι στον “πάτο” όσον αφορά την αξιοπιστία των πολιτικών που ισχυρίζονται ότι θα εφαρμόσουν» σχολιάζει στο CNBC ο Λούτφεϊ Σιντίκι, καθηγητής στο London School of Economics, προτού προσθέσει με νόημα: «Η αξιοπιστία οικοδομείται με δράση και όχι με λόγια»

Οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ

Την Τρίτη, το ΔΝΤ προειδοποίησε τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές για τις δυσμενείς επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve. «Η εξ Αμερικής ανάπτυξη σύντομα θα αποτελεί παρελθόν, με αποτέλεσμα οι οικονομίες των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων χώρων να υποστούν σημαντική επιβράδυνση» σπεύδει να επισημάνει ο Σιντίκι.

Το πλήγμα θα είναι καίριο και στον τομέα των κεφαλαιακών ροών, με τις εκροές να γιγαντώνονται το επόμενο διάστημα, κυρίως σε χώρες, όπως η Τουρκία, η Νότια Αφρική, η Αργεντινή, η Βραζιλία, το Μεξικό και η Ινδονησία.

Έλλειμμα αξιοπιστίας

Αυτό όμως, που εγείρει τη μεγαλύτερη ανησυχία στην επενδυτική κοινότητα είναι η ανεξαρτησία και η αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας. Και στην Τουρκία, αλλά και στη Νότια Αφρική, οι ιθύνοντες της νομισματικής πολιτικής δεν απολαμβάνουν το «προνόμιο» της πλήρους ελευθερίας και αυτό είναι κάτι παραπάνω από εμφανές.

Ο Ερντογάν, για παράδειγμα, επί μήνες αντιστεκόταν σε οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων, απειλώντας τον κεντρικό τραπεζίτη και επικαλούμενος έως και τον… Θεό, προκειμένου να πείσει άπαντες ότι η αύξηση των επιτοκίων είναι «κακό πράγμα».

Και όλα αυτά ενώ η τουρκική λίρα «βούλιαζε» στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, έχοντας απωλέσει το 40% της αξίας της μέσα σε λίγους μήνες.

Ακόμη και μετά τη «γενναία» αύξηση του επιτοκίου κατά 625 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, οι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το κατά πόσο αυτή η θετική τάση θα έχει συνέχεια, μέσω μίας νέας επιτοκιακής αναθεώρησης τον Οκτώβριο.

Πέντε υπουργοί σε… τέσσερα χρόνια

Την ίδια ώρα, στη Νότια Αφρική, ο υπουργός Οικονομικών, Νχλάνχλα Νενέ υπέβαλε την παραίτησή του λόγω των υποψιών εμπλοκής σε μια υπόθεση διαφθοράς.

Ο Νενέ αντικαταστάθηκε από τον πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας, ο οποίος θα αποτελέσει τον πέμπτο υπουργό Οικονομικών μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια!

Παρά τη μερική αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικονομία, η οποία εξακολουθεί βέβαια να καταγράφει σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ο οίκος Moody’s παραμονεύει… απειλώντας με το βαρύ «χαρτί» της υποβάθμισης.

naftemporiki.gr