Skip to main content

Με μείωση των τιμών «απαντά» στον πληθωρισμό η Άγκυρα

Μέτρα αντιμετώπισης του πληθωρισμού ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, σε μία απόπειρα ανακούφισης των νοικοκυριών της γειτονικής χώρας.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός, ο οποίος έχει επικριθεί για τις οικογενειακές σχέσεις που διατηρεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προανήγγειλε:

  • Οριζόντια μείωση κατά τουλάχιστον 10% στην τιμή των αγαθών
  • «Πάγωμα» στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου έως το τέλος του έτους

Μάλιστα, η μείωση της τιμής των προϊόντων θα αφορά όλα όσα απαρτίζουν το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς», δηλαδή τα αγαθά πρώτης ανάγκης.

Κατά την ομιλία του, πάντως, ο Αλμπαϊράκ διαμήνυσε ότι η σταθερότητα των τιμών δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο χάρη στην κυβέρνηση, καθώς απαιτείται η στήριξη όλων των οικονομικών παραγόντων.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο ο ετήσιος πληθωρισμός άγγιξε το 25%, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, ενώ ο μηνιαίος πληθωρισμός υπερέβη το 6%.

Η λίρα από την αρχή του έτους, έχει απωλέσει το 38% της αξίας της έναντι του δολαρίου, εν μέσω τόσο των ανησυχιών για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, όσο και της γεωπολιτικής σύγκρουσης με τις ΗΠΑ.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται πλέον, στην επικείμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 25 Οκτωβρίου, ευελπιστώντας σε μια νέα αύξηση των επιτοκίων, μετά τη γενναία αναθεώρηση του Σεπτεμβρίου κατά 625 μονάδες βάσης.

naftemporiki.gr