Skip to main content

Λονδίνο προς Βρυξέλλες: Σε κίνδυνο συμβόλαια παραγώγων, αξίας 40 τρισ. στερλινών

Έκκληση στις Βρυξέλλες, προκειμένου να αναλάβει δράση και να αποφευχθούν οι δυσάρεστες συνέπειες ενός «σκληρού Brexit» στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, απηύθυνε η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), λιγότερο από έξι μήνες πριν το επίσημο διαζύγιο των δύο πλευρών.

«Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος αύξησης του κόστους για επιχειρήσεις και τράπεζες, σε περίπτωση που η αγορά παραγώγων και ασφάλιστρων καταστεί νομικά αβέβαιη» προειδοποίησε χαρακτηριστικά.

Παρότι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος προκειμένου να διευθετηθούν αυτοί οι κίνδυνοι, στην Ε.Ε. η πρόοδος είναι μικρή.

Το πρόβλημα συνίσταται στα συμβόλαια παραγώγων, τα οποία θα είναι σε ισχύ και μετά την 29 Μαρτίου. Το ύψος αυτών των βρετανικών συμβολαίων ανέρχεται στα 40 τρισ. στερλίνες.

«Υπάρχει ο κίνδυνος της νομικής αβεβαιότητας, μετά το Brexit, αν η Ε.Ε. δεν αναλάβει δράση προκειμένου να διασφαλίσει τη συνέχιση των υπαρχόντων κανόνων» επεσήμανε η Τράπεζα της Αγγλίας.

Και πρόσθεσε: «Στον περιορισμένο χρόνο που απομένει, οι εταιρείες δεν έχουν τη δυνατότητα να αμβλύνουν τους κινδύνους αναταραχής από τις διασυνοριακές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Η ανάγκη των αρχών να δράσουν και να μειώσουν τις επιπτώσεις, είναι πιεστική».

Στον κλάδο της ασφάλισης, μάλιστα, ακόμη και αν οι βρετανικές εταιρείες ολοκληρώσουν εγκαίρως τις αναγκαίες κινήσεις, περίπου 9 εκατ. συμβόλαια στις χώρες της Ε.Ε. θα βρεθούν αντιμέτωπα με το φάσμα της νομικής αβεβαιότητας.

naftemporiki.gr